Politiken: Test af bæredygtige opvaskebørster af rengøringsekspert Michael René

Politiken: Test af bæredygtige opvaskebørster af rengøringsekspert Michael René

Test af bæredygtige opvaskebørster evalueres af rengøringsekspert og lektor Michael René. Hvilken bærdygtig opvaskebørste er egentlig den bedste, når man evaluerer ergonomi, vaskeeffekt, vaske- og slibeegenskaber og hygiejne? Der er eksempler på bæredygtige opvaskebørster, der også indeholder plastik og nogle, der fælder som en uglet kat, der smider vinterpelsen i foråret. Kig med her og bliv klogere på konklusionerne.

 

Intro til bæredygtige opvaskebørster

Bæredygtige opvaskebørster er mere og mere udbredt i dansk detailhandel. På den baggrund tester vi hygiejnen og rengøringseffekten af de mange børster. For hvor gode er de egentlig til at vaske op og fjerne snavs? Test af bæredygtige opvaskebørster evalueres af rengøringsekspert Michael René og vi tester 6 opvaskebørster samlet. Testen er udført sammen med Politiken i samarbejde med journalist Katrine Nadia Jørgensen. Der er testet produkter lavet af hhv.: bøgetræ og bambus, dertil stammer nogle af børsternes børstehår fra både kokosnødder og kaktus.

Opvaskebørsterne er kommer fra mærker som hhv. 1. Lakeret bambus, 2. Miraki, 3. Dansk blindesamfund, 4. Hansen FSC-mærket, 5. Biogan og 6.Eco Coconut. Disse opvaskebørster er placeret på fotoet med nr. 1 helt til venstre og nr. 6 helt til højre.

Bæredygtige opvaskebørster vinder indpas – specielt efter al den kritik af plastiks udledning af mikroplast til vores miljø. Derfor produceres, der nu flere alternativer til den klassiske og mere traditionelle opvaskebørste af plastik. Vi tester disse nye materialer, og giver dig et indblik i, hvilke af de nye genanvendelige materialer, der er de bedste som erstatning for opvaskebørster af plastik. Dertil får du svar på om de nye bæredygtige materialer kan konkurrere med de egenskaber som plastik har. Det skal dog også siges at plastik også er genanvendeligt, men ofte udskældt pga. indholdet af blødgørere som eksempelvis phthalater m.fl. Genbrugsplast er heller ikke så dårligt, som man måske skulle tro, når man kigger på hele levetiden af hele materialet udtaler professor ved Syddansk Universitet, Henrik Wenzel til Politiken, se link længere nede i artiklen.

Annonce




Test af bæredygtige opvaskebørster – Vinderne

Jeg kan afsløre at vinderen i den store test af bæredygtige opvaskebørster er fra firmaet Miraki (nr. 2 fra venstre på fotoet ovenfor). Vinderen har et udskifteligt børstehoved, der kan skrues af og udskiftes. På den måde kan skaftet sendes til genanvendelse. Opvaskebørsten har gode børster, der både kan skrubbe og tage fat i snavset. Børsterne er også bøjelige, så de nemt kan nå godt rundt i glas, i hjørner i fade og på kanter af bestik o.lign. Denne bæredygtige opvaskebørste har dog et plastikhoved, men da hovedet kan tages af, så kan man smide dette opvaskehoved af plastik til genanvendelse, når man affaldssorterer. Denne opvaskebørste får 6 ud af 6 stjerner for en perfekt funktionalitet i kategorien bæredygtige opvaskebørster.

Nr. 2 i testen er nr. 5 fra venstre på fotoet ovenfor. Den består af et tyndt skaft, men et stort udskifteligt børstehoved. Der er lyse børster, så man nemt kan se, når børsterne bliver beskidte. På den måde kan man opretholde en høj hygiejne og holde sin opvaskebørste ren, når den trænger til en vask. Produktet indeholder dog tre materialer, træ/bambus, metal og fibre. Hovedet kan skrues af og smides til genanvendelse. Produktet får 5 ud af 6 stjerner.

Husk din opvask er ikke renere end din opvaskebørste….!

Annonce




Teknisk skal det også siges, at der er stor variation på alle de øvrige opvaskebørster i denne test. Der var eksempler på opvaskebørster med vanvittige stive børstehår, hvor man skulle bruge “mange” kræfter på at nå rundt i hjørner og kanter. Sådan en opvaskebørste kan give udfordringer hos nogle borgere, og man kan nemt misse et hjørne, og det medfører uønsket dårlig hygiejne. Vi anbefaler en opvaskebørste med stive, men bøjelige hår samt et udskifteligt børstehoved, så man kan genanvende skaftet. Dertil skal produktet være produceret i bæredygtige materialer, der kan genanvendes d. 19. nov. 2019, læs mere (kun for abonnenter) >>

politiken_logo

.

Klik og se vores test af bæredygtige sugerør >> 

error: