Gode råd: Jul i corona-tiden: sådan passer du på dig selv, på din julemad og undgår madspild

Gode råd: Jul i corona-tiden: sådan passer du på dig selv, på din julemad og undgår madspild

Fødevareekspert Michael René fra Københavns Professionshøjskole og Ernærings- og sundhedsuddannelsen har sammen med Selina Juul, Stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad, produceret årets madspilds-kronik med gode tips til, hvordan du nemt kan mindske madspild i julen. Jul i corona-tiden er svært, så derfor fokuserer vi i denne guide på at give dig hjælp og gode råd til, hvordan du kan passe på dig selv, din julemad og du får tips til at spare penge og undgå madspild.

Julen og alle andre højtider, der spildes rigtig mange penge på mad, som smides ud, og det er ikke godt for vores miljø – det er spild af ressourcer. Landbrug & Fødevarer skriver, at danske husholdninger smider mad ud for ca. 1,1 milliarder kr. i julemåneden, og det er alt for meget.

Annonce .

Artiklen er bragt i 12+ danske medier såsom: Randers amtsavis, Dagbladet Ringkøbing Skjern, Folkebladet Lemvig, Horsens Folkeblad, Viborg Stifts Folkeblad, Vejle Amts Folkeblad, Holstebro Struer Dagbladet, Fyens Amts Avis, Jyske Vestkysten, Fyens Stiftstidende, Århus Stiftstidende, Avisen Danmark og Kvindeguiden, d. 2. dec. 2020 og løbende gennem år 2021. Klik på logoer for at læse artiklen/kronikken:

.

Der var tekst og tabeller som, der ikke var plads til i vores kronik, så disse data har jeg gengivet herunder til orientering. Klik på logoer/medier ovenfor for at læse kronikken (åbner i et nyt vindue) og ellers så læs videre herunder – tak for din opmærksomhed.

Tips til at undgå at smide disse fødevarer ud i julen

Disse fødevarer smider vi typisk ud i julen: And, flæskesteg, kalkun, medister, gås, rødkål, hvide kartofler, brunede kartofler, salat, waldorffsalat, ris a la mande, ribs og marmelade, chips, slik, chokolade og småkager.

Her i tabellen nedenfor får du gode tips til, hvordan du nemt kan undgå at smide maden ud. Husk altid at servere din mad og snacks i små portioner som der er mulighed for at nå at spise. Fuld gerne skåle op løbende i stedet for at sætte alt på bordet, og vask gerne skålene af undervejs. Brug gerne små skåle, så der ikke er én stor skål der skal hele bordet rundt, hvilket er en fordel rent hygiejnisk.

      Køl og genopvarm dagen efter  Procentsatserne angiver typisk %-madspild i julen:
And – 45,5% Flæskesteg – 55,9% Kalkun – 8,9% Medister – 14,3% Gås – 7,7%   Rødkål – 72,9%   Hvide kartofler – 64,3%* Brunede kartofler – 28,4%  
Lav en lille skål til snackbordet
Og ryst salaten fri for vand og emballer og køl den
Salat/waldorffsalat – 14,4%  
Emballer, køl og server dagen efterRis a la mande – 58,7%
Køl og server evt. til æbleskiver dagen efterRibs/marmelade – 48%  
Gem både de tomme chokoladeemballager, chips- og slikposer og omhæld rester fra skålene og gem det til dagene efter.   Omhæld kagerne fra skålene og opbevar dem i kagedåser med tætsluttende låg.  Chips til maden – 24,5%   Slik/chokolade til kaffe – 68,7%     Småkager til kaffe – 61,9%  
kilde: Coop Analyse og Stop Spild Af Mad  

Hvor lang tid kan din frostmad holde sig i fryseren?

Vi har sammensat en lille tabel med information omkring, hvor lang eller hvor kort tid din mad kan gemmes i fryseren og stadig holde en vis kvalitet. Undgå at din fryser blot bliver et venteværelse til din skraldespand og brug dine gode frysevarer i ordentlig tid:

Cirkatider for holdbarhed af madvarer (kød og ost) i fryseren ved minus 18 grader

Hakket kød: 4 måneder

Svinekød: 3-6 måneder

Oksekød: 1 år

Lammekød: 1,5 år

Magert vildt: 1,5 år

Fugl: 1 år

Fed fisk: 1-2 måneder

Mager fisk: 3-6 måneder

Gravet og røget fisk: 3 til 4 uger

Ost: 3 til 4 måneder.

Velbekomme, glædelig jul – og pas godt på hinanden.

error: