Økologisk Landsforening: Test af vaniljeis med Michael René og Rune Toft

Økologisk Landsforening: Test af vaniljeis med Michael René og Rune Toft

Fødevareekspert Michael René smagstester vaniljeis med Rune Toft, der er kok i Hahnemanns køkken. Artiklen er forfattet af journalist og fotograf Peter Nordholm Andersen.

Praktisk er der testes 8 forskellige typer af vaniljeis. Der er analyseret og bedømt på sensoriske kategorier såsom: aroma, smag, konsistens, mundfornemmelse, flavour og eftersmag og efterflavour. Alle varianter er testet som blindsmagninger, hvor der er serveret produkter til dommerne. Alle produkter er nummeret, så dommerne ikke ved hvilken type af produkt, der bliver serveret. Det er journalisten, der tilrettelægger udvælgelse af disse produkter til denne test samt nummerering og servering.

Annonce

Sensorisk baggrund

Michael René har arbejdet med sensorik siden 1998, hvor han fik sit første kursus i sensoriske analyser på Novo Nordisk og afdelingen for “Baking development” i Bagsværd. Dertil har Michael René arbejdet med sensorik gennem hele sin universitetstid gennem de mange fag på universitet, men også i sit arbejde som professionel smagsdommer hos det lokale sensoriske laboratorium på KVL ~ Den Kongelige Veterinære Landbohøjskole (i dag benævnt som Københavns Universitet). Sidst men ikke mindst har han undervist i sensorik siden 2007 og frem til dag (år 2022) og har skrevet 2 bøger om sensorik i 4 udgaver. Klik her og se omtale af bøgerne om sensorik >>

Smagstest og smagsevaluering af vaniljeis – Du bliver forført

Der er testet vaniljeis fra hhv.: Øgo, COOP, Rema1000, Hansens, Carte d’Or, Rønbjerg is, Easis og Skarø is.

Testvinderen af vaniljeis

Vaniljeis er enormt delikat hele året rundt, der er dog en enorm variation, når der ssmagstestes så mange varianter. De varierer primært på den flødet mundfornemmelse, den søde smag og vaniljeflavouren.

Vinderen i testen er nr. 4 (fra venstre) fra fotoet ovenfor: Hansens vanilleis (økologisk). Vaniljeisen er let gullig i farven med mørke synlige vaniljekorn. Jeg kan gode lide balancen mellem fløde og sødme rent smagsmæssigt. Vaniljeisen har et fast bid til den knirkende side, men den bliver hurtig delikat blød. En virkelig god is. Produktet får 80 point ud af 100 point i alt fra begge smagsdommere.

På en andenplads i testen, der lander vaniljeisen fra: Øgo vaniljeis (økologisk og produceret af Premier is) nr. 1 (fra venstre) fra fotoet ovenfor. Vaniljeisen har en fin duft af fløde. En anelse kedelig i udseendet, men der er meget mere smag af vaniljesukker end vanilje. Vaniljen kommer ikke ordentligt til udtryk. Smagen er sød og fed, men ikke så cremet igen, når mundfornemmelsen evalueres. Der er tale om en mainstream-is, der passer til alle. Produktet får hhv. 70 og 60 point ud af 100 point fra hver af de to dommere.

Læs hele testen og se alle resultaterne i Magasinet Økologisk nr. 63, forår 2024 med premiere d. 13. marts 2024, klik og se testen her hos Økologisk Landsforenings fagblad >>

Michael René præsenterer kemien i boller i karry, se hvad industrien hælder i din mad……

VIDEO: Hvad er der i “Boller i karry”?

VIDEO: Klik, læs artikel og se video om kemien i produktet >>

Smagstest af brunkager af fødevareekspert Michael René for Politiken.

Video: Smagstest af brunkager

Julens brunkager er ikke ens, når man kigger på sprødhed og julens lækre krydderier.

Klik, se traileren og se resultatet her >>

FAQ: Hvilken vaniljeis er den bedste?

👉 Hvilken vaniljeis er den bedste?

Der er stor forskel på smagen af vaniljeis i den store test i år 2024. Vinderen er en vaniljeis, der er let gullig i farven med mørke synlige vaniljekorn. Isen har en god balance mellem fløde og sødme rent smagsmæssigt. Vaniljeisen har et fast bid til den knirkende side, men den bliver hurtig delikat blød. En virkelig god sommeris.

error: