Youtube: Smagstest og ernæringsindhold af baby-smoothies for børn 6 mdr+

Youtube: Smagstest og ernæringsindhold af baby-smoothies for børn 6 mdr+

Fødevareekspert Michael René smagstester baby-smoothies for børn 6 mdr+. Der er analyseret 30 forskellige smoothies både ernæringsmæssigt og indholdsmæssigt, og så er der lavet smagstest af 8 udvalgte baby-smoothies. Der præsenteres to videoer i alt. Først får du en video med smagstest og ingredienser, og dernæst får du en video om ernæring og indholdsstoffer.

Contents

Video: Smagstest af baby-smoothies til børn 6 mdr+

Hvilken en baby-smoothie er egentlig den bedste rent smagsmæssigt? Og kan det betale sig at give lidt ekstra penge, når der købes baby-smoothies rent kvalitets- og smagsmæssigt? Definitionen af en smoothie kan skitseres som “En cremet drik, der består af blendet frugt og bær og eks. Juice, yoghurt og mælk“. Men hvordan smager baby-smoothies egentlig?

Teknisk er der indsamlet varedeklarationer på 30 forskellige baby-smoothies i alt og samlet set så varierer ingredienserne enormt meget mellem de forskellige typer af smoothies, og det samme gør både nææringsindhold og pris. Priserne på alle 30 baby-smoothies varierer mellem 55,6 kr/kg og helt op til 186,1 kr/kg.

Vi har udført en lang række statistiske PLSR-analyser af de mange produkters ingredienslister og på baggrund af disse analyser og produkternes statistiske forskelle og ligheder, så er der udvalgt 8 baby-smoothies til den store smagstest. Klik og se smagstesten af de 8 baby-smoothies her i videoen:

Annonce
.

.......

Baby-smoothie nr. 1. Arla Baby-Smoothie “Baby & Me organic” med pærepuré, solbærpuré, sødmælk, havremel, boghvedemel, vanilje og citronkoncentrat 
Denne smoothie er økologisk, den indeholder 120 gram og kan bl.a. købes hos Nemlig.com, hvor produktet er set til en pris på 10,00 kr, hvilket medfører en kg-pris på 83,3 kr/kg.

Sensorisk har denne baby-smoothie en tykkere konsistens, mild sødme, syrlig smagsprofil, smag af mælkesyre og en frisk flavour af pære- og solbær.

Produktet indeholder: Pære puré* (55,1%), SØDMÆLK* (22,5%), solbær puré* (16,8%), boghvede mel* (3%), HAVRE mel* (2%), VALLE protein*, vanilje ekstrakt* (0,06%), surhedsregulerende middel (citron koncentrat*). 24
.
Baby-smoothie nr. 2. “Sommar” Semper Baby-Smoothie med æblepuré, jorbærpuré, ascorbinsyre og citronjuicekoncentrat 
Denne smoothie er IKKE økologisk, den indeholder 90 gram og kan købes i COOPs butikker, herunder på coop.dk, hvor produktet er set til en pris på 10,50 kr, hvilket medfører en kg-pris på 116,7 kr/kg.

Sensorisk er denne baby-smoothie dejlig sød, nærmest en dessert, jordbær og æbleflavour med noter af hindbær.

Produktet indeholder: Æblepuré 80 %, jordbærpuré 20 %, citronjuicekoncentrat, antioxidantsmiddel (askorbinsyre). * Indeholder kun naturlige sukkerarter fra råvarerne. 10
.
Baby-smoothie nr. 3. Änglamark, Baby-Smoothie med pærepuré, kiwipuré, bananpuré og citron 
Denne smoothie er økologisk, den indeholder 90 gram og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 8,50 kr, hvilket medfører en kg-pris på 94,4 kr/kg.

Sensorisk er denne baby-smoothie meget drikbar, da den har en tyndere og glat konsistens end et par af de øvrige produkter,  flavour af banan, sød og syrlig spidshed fra kiwi.

Produktet indeholder: Økologisk: Pærepuré 65 %, kiwipuré 20 %, bananpuré 15 %, citronsaft fra koncentrat. 8
.
Baby-smoothie nr. 4. “Red one” Ellas Kitchen Baby-Smoothie med banan, æble, jorbær, hindbær og citronsaft – Dyreste smoothie
Denne smoothie er økologisk, den indeholder 90 gram og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 16,75 kr, hvilket medfører en kg-pris på 186,1 kr/kg.Denne baby-smoothie er altså én af de to dyreste smoothies i denne test og analyse af hele 30 smoothies samlet. Er du nysgerrig efter, hvordan denne baby-smoothie klarer sig? Så se videoen med smagstesten, hvor vi spørger vores meddommer Alexander, der er 8 år gammel og han var ikke i tvivl om, hvilke smoothies han ville vælge, hvis ham måtte vælge 2 stk.

Sensorisk smager denne baby-smoothie af jordbær, sød banan og æble. Den er frugtig med en tenderende syrlig afslutning. Den har en tynd konsistens.

Produktet indeholder: Bananer* 36 %, Jordbær* 33 %, Æbler* 26 %, Hindbær* 5 %, Citronsaft koncentrat*. 17

Annonce
.

Baby-smoothie nr. 5. mini Øgo Baby-Smoothie med æblepuré, pærepuré og ascorbinsyre 

Denne smoothie er økologisk, den indeholder 90 gram og kan bl.a. købes i Salling Groups butikker, hvor produktet er set til en pris på 9,50 kr, hvilket medfører en kg-pris på 105,60 kr/kg.

Sensorisk smager denne baby-smoothie af æble og pære, med en god sødme, den er meget drikbar konsistens, sødme tager lidt over til sidst, men delikat.

Produktet indeholder: 70% økologisk æblepuré og 30% økologisk pærepuré, ascorbinsyre (E300). 19
.
Baby-smoothie nr. 6. Tropisk Semper Baby-Smoothie med æblepuré, mangopuré og ascorbinsyre
Denne smoothie er IKKE økologisk, den indeholder 90 gram og kan købes i COOPs butikker, herunder på coop.dk, hvor produktet er set til en pris på 9,50 kr, hvilket medfører en kg-pris på 105,60 kr/kg.

Sensorisk smager denne baby-smoothie mango, æble, høj sødme, ikke kraftig syre, men delikat og udtørrende mundfornemmelse til sidst. Konsistensen er flydende og let at presse ud.

Produktet indeholder: Æblepuré 80 %, mangopure 20 %, antioxidantsmiddel (askorbinsyre). * Indeholder kun naturlige sukkerarter fra råvarerne. 16
.
Baby-smoothie nr. 7. “The Purple” Ellas Kitchen Baby-Smoothie med banan, æble, solbær, blåbær og citronsaft – Dyreste smoothie
Denne smoothie er økologisk, den indeholder 90 gram og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 16,75 kr, hvilket medfører en kg-pris på 186,1 kr/kg.Denne baby-smoothie er altså endnu én af de to dyreste smoothies i denne test og analyse af hele 30 smoothies samlet. Hvordan mon denne baby-smoothie klarer sig i den store smagstest? Se videoen ovenfor, hvor vi spørger vores meddommer Alexander, der er 8 år gammel og han var ikke i tvivl om, hvilke smoothies han ville vælge, hvis ham måtte vælge 2 stk.

Sensorisk smager denne baby-smoothie syrlig, flavour af blåbær og en balanceret sødme over middel. Tykkere i konsistensen og et meget enkelt produkt ren smagsmæssigt.

Produktet indeholder: Bananer* 53 %, Æbler* 29 %, Solbær* 12 %, Blåbær* 6 %, Citronsaft Koncentrat*. *100% økologisk. 22
.
Baby-smoothie nr. 8. COOP 365 Baby-Smoothie med æblepuré, pærepuré og bananpuré – Billigste smoothie 
Denne smoothie er økologisk, den indeholder 90 gram og kan bl.a. købes i COOPs butikker, hvor produktet er set til en pris på 5,00 kr, hvilket medfører en kg-pris på 55,60 kr/kg.
Denne baby-smoothie er den absolut billigste smoothie blandt alle 30 analyserede produkter.

Sensorisk smager denne baby-smoothie af både pære og banan efterfulgt af en tør mundfornemmelse, med en delikat abrikos og jorbærflavour til sidst. Teknisk har den en lidt tyndere konsistens.

Produktet indeholder: Økologisk pærepuré (italien) 20%, økologisk bananpuré 20% og økologisk jordbærpuré 20%.

Hvordan mon denne baby-smoothie klarer sig i den store smagstest? Se videoen ovenfor, hvor vi spørger vores meddommer Alexander, der er 8 år gammel, hvilke 2 smoothies han ville vælge, hvis han havde frit valg…..!2

..

Annonce
Fjern pletter med smoothies

Det er ret let at spilde saft fra smoothies på sit tøj eller på møbler og gulvtæpper derhjemme, og disse pletter kan være svære at fjerne. Men bare rolig Pletvæk.dk har skrevet den helt store guide til, hvordan du mindsker og måske får helt bugt med pletterne. Klik her og læs mere om den store pletguide til at fjerne pletter med smoothies >>

Her er de 30 analyserede baby-smoothies

Vi har undersøgt 30 Baby smoothies til børn fra 6 mdr+ fra 5 forskellige supermarkeder, såsom Superbrugsen, Nemlig.com, Netto, Fakta og COOP online. Alle deklarationer og ingredienslister er tastet og organiseret, så vi kan fremvise ingredienser, ernæringsoplysninger, kg-pris og mærkning. Men her er først en præsentation af de 30 produkter, der er med i vores store analyse og undersøgelse.

Annonce
Hvilke ingredienser er der i 30 baby-smoothies målrettet børn 6 mdr+? Få svaret her

I alle 30 baby-smoothies var der samlet 32 forskellige ingredienser, top 7 af de hyppigst anvendte ingredienser er hhv.:

  1. æblepuré/juice (23 af 30 produkter),
  2. Citronjuice/koncentrat (21 af 30 produkter)
  3. Bananpuré/juice (16 af 30 produkter)
  4. Ascorbinsyre (11 af 30 produkter)
  5. Jordbærpuré (8 af 30 produkter)
  6. Pærepuré (6 ud af 30 produkter)
  7. Mangopuré (6 ud af 30 produkter)

I alle 30 baby-smoothies var der samlet 131 ingredienser totalt. Det betyder at der i gennemsnit er 4,37 ~ 4,4 ingrediens i hver enkelt baby-smoothie. Kigger vi alle ingredienslister igennem, så var der mellem 1 til 8 forskellige ingredienser i en baby-smoothie på de 30 produkter, vi har analyseret.

Der var dog ingen farvestoffer eller parfumer i nogle af de mange baby-smoothies, så det er dejligt at se.

Der er 22 ud af de 30 produkter, der enten er økologiske (n=2) eller som er mærket med EU-blomsten (n=20). De 20 var mærket med EU-Blomsten og de to af produkterne var mærket med det røde økologi-mærke.

Flere af produkterne er mærket forkert, når de sælges på nettet. Så vær varsom, når du bestiller baby-smoothies online. Flere typer af babygrød sælges under overskriften smoothies, men når man krydstjekker med producenten så var der i enkelte tilfælde tale om en grød eller en mos og ikke en smoothies.

Vi har dog tjekket at alle de smoothies, vi har med i vores undersgelse og alle er defineret fra producenten som en regulær smoothies og ikke er en babygrød eller mos.

.

Pris

Kg-pris svinger mellem 55,6 til 186,1 kr/kg blandt de 30 baby-smoothies målrettet børn der er 6 mdr+. Gennemsnitsprisen er 96,9 kr/kg, så i runde tal en rund 100 krone for et kg baby-smoothie til børn fra 6 mdr+.

 

Vægt

Den solgte vægt i de nyere emballager med baby-smoothies sælges enten med 90 gram (n = 27) eller med 120 gram (n = 3).

.

Annonce
Video: Ernæring i baby-smoothies for børn fra 6 mdr+

Herunder er angivet et sammendrag af vores beregninger på ernæringsindhold på 30 baby-smoothies fra dansk detailhandel. Se også videoen herunder, hvor ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen laver en analyse af næringsindholdet af de 30 baby-smoothies for børn fra 6 mdr+.

.

Variationer på energiindhold og energifordeling (kcal/100 g)

Herunder angives variationer på maksimumindhold og minimumsindhold samt gennemsnit på energi og energifordeling.

Energiindholdet svinger mellem 44,0 til 89,0 kcal/100 g med et gennemsnit på 60,1 kcal/100 g

Fedt (total) svinger mellem 0 til 1,4 g/100 g med et gennemsnit på 0,3 g/100 g.

Mættede fedtsyrer svinger mellem 0 til 0,9 g/100 g med et gennemsnit på 0,1 g/100 g.

Kulhydrat svinger mellem 9,2 til 19,0 g/100 g med et gennemsnit på 12,9 g/100 g.

Sukkerarter svinger mellem 7,6 til 15,1 g/100 g med et gennemsnit på 10,6 g/100 g.

Kostfibre svinger mellem 0,8 til 2,0 g/100 g med et gennemsnit på 1,6 g/100 g.

Proteinindholdet svinger mellem 0,1 til 1,9 g/100 g med et gennemsnit på 0,6 g/100 g.

Saltindholdet svinger mellem 0,00 til 0,04 g/100 g med et gennemsnit på 0,01 g/100 g.

.

Overblik over tendenser og statistiske analyser af baby-smoothies

PLSR-analyse af baby-smoothies. X = Ingredienser og Y = Produkter.

Numrene referere til de 30 produkter skitseret ovenfor i artiklen, eksempelvis er E17 produkt nr. 17 fra Ellas Kitchen og produkt A15 er produkt nr. 15 fra Änglamark osv. Teknisk viser ovenstående analyse at ingredienserne: pære, banan, æble og ascorbinsyre er nogle af de signifikante variable ingredienser.

 

PLSR-analyse af baby-smoothies. X = Næringsindhold og Y = Produkter.

Energi, kulhydrat og sukkerarter er signifikante variable. Dertil er produkt A13 (med det højeste indhold af kulhydrat) en af de signifikante produkter.
A15 er eksempelvis det eneste produkt med angivet natrium på deklarationen, og den afviger statistisk (naturligt) ikke overraskende fra de øvrige produkter.

PLSR-analyse af baby-smoothies. X = Pris, supermarked og næringsindhold og Y = Produkter.

Energi, kulhydrat, kg-pris, vægt og delvist protein og EUs Eco-label (EUs øko-mærke) er de variable, der differentiere produkterne og i mindre grad indkøbsstederne.

error: