Youtube: Smagstest af sennep af fødevareekspert Michael René – Grov vs. fin sennep?
Vi indleder med en smagstest og smagsevaluering af den grove sennep, dernæst følger den fine sennep. Så fortæller vi om, hvad en dijonsennep er for en størrelse. Sidst men ikke mindst, så tester vi den fine sennep mod den grove sennep for at finde frem til, hvilken en sennep der er den stærkeste, og hvilken der smager bedst?
Annonce
Contents
VIDEO: Hvilken grov sennep smager bedst og er stærkest? Smagstest af grov sennep
Der smagstestes 5 grove sennep af fødevareekspert Michael René som har indkøbt et repræsentativt udvalg fra fem store supermarkeder: Irma, Netto, Fakta, Superbrugsen og Føtex.
Kig med herunder og bliv klogere på, hvilken sennep af de grove, der smager bedst? Og hvilken grov sennep er stærkest?
Du får også svar på, hvilken sennep fin eller grov, som er den stærkeste og som smager bedst i nedenstående video:
VIDEO: Hvilken fin sennep smager bedst? Smagstest af fin sennep
Der smagstestes 9 fine sennep af fødevareekspert Michael René som har indkøbt et repræsentativt udvalg fra fem store supermarkeder: Irma, Netto, Fakta, Superbrugsen og Føtex.
Kig med herunder og bliv klogere på, hvilken sennep af de fine, der smager bedst? Og hvilken sennep er stærkest af de fine typer af sennep?
Du får også svar på, hvilken sennep fin eller grov, som er den stærkeste og som smager bedst i nedenstående video:
Annonce
Hvad er sennep? Og hvad er en dijonsennep?
En sennep fremstilles typisk af fire hovedingredienser som: vand, sennepsfrø, eddike og salt. Dertil krydres eller sødes sennep ofte med forskellige former for sukker og rørsukker og krydderier som alleånde og salt. Sennep kan farves med eksempelvis gurkemejerod og/eller ammonieret karamel (E150c). Sidst men ikke mindst så konserveres sennep med syre som eddikeyre (E260) eller citronsyre (E330). I sjældne tilfælde anvendes der også nitrit (E222 og E223) for at sikre den mikrobiologiske stabilitet af en given sennep.
De kemiske ingredienser, som bidrager til den stærke smag i sennep er eksempel allyl isothiocyanate og P-hydroxybenzyl isothiocyanate (Belitz et al., 2009, s. 978). Sennep blev opfundet af romerne i år 42. Dijon i det østlige Frankrig har mange år efter senneps opfindelse haft status som en sennepsby siden år 1634. Man må dog godt kalde en sennep for dijonsennep, også selvom den ikke er fremstillet produceret i Dijon i Frankrig, når bare den overholder de formelle ingrediensmæssige krav til en dijonsennep, som eksempelvis hvidvin eller vineddike.
Kemisk info:
Allyl isothiocyanate stammer fra glycosidet sinigrin efter man blender sennepsfrøene og de naturlige enzymer frgives og spalter glycosidet sinigrin til allyl isothiocyanate, som medfører den brændende smag og flavour i både sennep og peberrod (Belitz et al., 2009, s. 978).
P-hydroxybenzyl isothiocyanate stammer fra stoffet sinalbin fra sennepsfrøene. Stoffet er kun let flygtigt, men bidrager til den stærke og bidende mundfornemmelse i sennep (Belitz et al., 2009, s. 978).
Annonce
Ingredienslister, producenter og priser på alle testede sennep
De grove sennep introduceres indledningsvist, og så følger de fine sennep. Der er testet 5 grove sennep og 9 fine sennep.
Der gives point for samlet smag ud fra smagsprofilen på en skala fra 0 til 6, hvor 6 er den perfekte og fuldendte smag. Der gives også point for styrken af sennepssmag på en skala fra 0 til 6, hvor 6 er en kraftig brændende sennepssmag.
De grove sennep – Smagstest af 5 grove sennep
G1. Ingrediensliste og smagstest af sennep af fødevareekspert Michael René – Princip grov bornholmsk sennep
Grov sennep nr. 1. Princip grov bornholmsk sennep – fra lokale landmænd.
Ingredienser: Vand, 28 % sennepsfrø, eddike, hvidvinseddike og salt.
Produceret i Danmark for Dansk Supermarked Group 8220 Brabrand (Red: Salling Group). Købt i Føtex til 25,95 kr for 225 gram. Kg prisen er lig: 115,3 kr/kg.
Energi: 552 kj/128 kcal.
Flotte gule og brune sennepskorn, grov konsistensen, med mange hele men bløde sennepsfrø. Denne sennep har en mild behagelig smag af sennep med en mild undertone af syre, og styrken er ikke så kraftig igen.
Smag: 3
Styrke: 2
Sum af point: 5
G2. Ingrediensliste og smagstest af sennep af fødevareekspert Michael René – Irma grov sennep
Grov sennep nr. 2. Irma grov sennep – på stenvalsede sennepsfrø.
Ingredienser: Vand, 31 % sennepsfrø, hvidvin(indeholder sulfit E220), eddike, salt, sennepsfrøskaller, sukker, krydderier.
Poduceret i Frankrig af ETS Fallot. Købt i Irma til 19,50 kr for 205 gram. Kg prisen er lig: 95,1 kr/kg.
Energi: 643 kj/155 kcal.
Mere grov og kompakt i strukturen, gule og brune sennepsfrø, der knaser. Høj styrke af sennepskornene, der brænder i næsen. Middel syre.
Smag: 4
Styrke: 5
Sum af point: 9
G3. Ingrediensliste og smagstest af sennep af fødevareekspert Michael René – Bähncke grov sennep
Grov sennep nr. 3. Bähncke grov sennep.
Ingredienser: Vand, 27 % formalede sennepsfrø, eddike og salt
Poduceret af Orkla Foods Danmark. Købt i Superbrugsen til 20,95 kr for 250 gram. Kg prisen er lig: 83,8 kr/kg. Billigste kg-pris.
Energi: 512 kj/122 kcal.
Blød i konsistensen, farven er gul og lysebrun fra de gule og brune sennepskorn. Denne sennep virker mere homogeniseret end de forrige produkter. Den er pivskarp i sennepsstyrken. Høj syrlig smag med en undertone af salt. Den er god til at spise sammen med noget, den hæfter godt på din ske eller gaffel.
Smag: 4
Styrke: 5
Sum af point: 9
TESTVINDER i den grove type af sennep, men ikke testvinder samlet for hhv. grov og fin sennep, der skal vi ned og have fat i en af de fine typer af sennep, se den store testvinder længere nede i denne artikel.
G4. Ingrediensliste og smagstest af sennep af fødevareekspert Michael René – Løgismose grov sennep
Grov sennep nr. 4. Løgismose grov sennep.
Ingredienser: Vand, agurk, sennepsfrø, sukker, eddike, brun sennepsfrø, salt og løg.
Poduceret for Løgismose mejeri og fødevarer A/S. Købt i Netto til 18,00 kr for 250 gram. Kg prisen er lig: 87,8 kr/kg.
Energi: 588 kj/141 kcal.
Svag syrlig duft. Der er agurk tilsat, så denne sennep knaser og har en god lyd. Konsistensen er glat og blød og farven er meget lys. Den smager dog ikke af så meget. Der er en svag sennepssmag, med en forholdsvis høj syre og en moderat sød smag. God til et måltid, hvor der mangler lidt syre.
Smag: 3
Styrke: 2
Sum af point: 5
G5. Ingrediensliste og smagstest af sennep af fødevareekspert Michael René – Maille wholegrain mustard (dijon sennep).
Grov sennep nr. 5. Maille wholegrain mustard (dijon sennep).
Ingredienser: Eddike, sennepsfrø, vand, salt, hvidvin (indeholder sulfit E220), sukker, naturlig aroma, surhedsregulerende middel (mælkesyre E270).
Poduceret af Unilever, et produkt fra Frankrig. Købt i Føtex til 29,95 kr for 210 gram. Kg prisen er lig: 142,6 kr/kg. Dyreste kg-pris.
Energi: 731 kj/176 kcal.
Meget flot grov struktur med store brune og gule sennepsfrø, den knaser nærmest som en salat. En god autentisk mundfølelse. Middel til lidt høj syre. Styrken er i det øvre lag, men dog ikke lige så stærk som G2 og G3.
Smag: 4
Styrke: 4
Sum af point: 8
Annonce
VIDEO: Smagstest af 5 grove sennep:
De fine sennep – Smagstest af 9 fine sennep
Herunder følger den fine testede sennep.
Fin sennep nr 1. Levevis sennep økologisk
Ingredienser: Vand, eddike*, 21,5 % sennepsfrø* (16 % gule og 5,5 % brune sennepsfrø), rørsukker*, havsalt, gurkemeje* og allehånde*. * = økologiske ingredienser.
Produceret i Danmark for Dansk Supermarked Group 8220 Brabrand (Red: Salling Group). Købt i Føtex til 15,95 kr for 260 gram. Kg prisen er lig: 61,3 kr/kg.
Energi: 489 kj/117 kcal.
Blød konsistens med brune synlige sennepsfrø. Skarp syrlig eddikesmag, men der er kun en mild markering af sennepsfrøene. De er slet ikke stærke. Der mangler også sennepssmag, den er lidt for mild og overdøvet af eddikesmag. En børnesennep.
Smag: 2
Styrke: 2
Sum af point: 4
Fin sennep nr 2. Urtekram dijonsennep økologisk
Ingredienser: Vand, sennepsfrø*, brændevinseddike* og havsalt. * = økologiske ingredienser.
Produceret af Urtekram int. A/S. Købt i Føtex til 24,95 kr for 200 gram. Kg prisen er lig: 124,8 kr/kg. Dyreste kg-pris.
Energi: 714 kj/171 kcal.
Høj styrke af denne sennep, den brænder på tungen og i næsen. Den er glat og blød i konsistensen med spor af synlige små brune sennepsfrø. Den har en god konsistens og er nem at montere på en gaffel og/eller eller mad. En sennep for dem, der kan lide lidt styrke.
Smag: 4
Styrke: 5
Sum af point: 9
Fin sennep nr 3. Den ægte bornholmersennep – Den originale
Ingredienser: Vand, sukker, eddike, gule og brune sennepsfrø, øl (vand, bygmalt, byg, sukker, lakrids og farvestof ammonieret karamel E150c) og salt.
Produceret af www.bornholmersennep.dk. Købt i Irma til 27,00 kr for 300 gram. Kg prisen er lig: 90,0 kr/kg.
Energi: 779 kj/186 kcal.
Meget flydende og honningsød sennep. Den er orange i farven med en lille smule syre, men der er ikke meget at komme efter rent styrkemæssigt i denne sennep. Den smager dog af ristet malt og øl. Den vil kunne anvendes som en mild salatdressing.
Smag: 3
Styrke: 1
Sum af point: 4
Fin sennep nr 4. Beaufor moutarde de dijon – Ekstra stærk dijon sennep
Ingredienser: Vand, 31 % sennepsfrø, eddike, salt og konserveringsmiddel (Natriumhydrogensulfit E222).
Produceret af Charbonneaux Brabrant S.A. Købt i Fakta til 7,00 kr for 350 gram. Kg prisen er lig: 21,4 kr/kg. Billigste kg-pris.
Energi: 677 kj/163 kcal.
Glat i konsistensen. Syrlig, lys og hvidgul i farven, svag sennepssmag. Ingen skarp sennepssmag. Den er bare ikke ekstra stærk – desværre…!
Smag: 2
Styrke: 1
Sum af point: 3
Fin sennep nr 5. Coop 365 økologi dijonsennep
Ingredienser: Vand, sennepsfrø*, eddike* og salt. * = økologiske ingredienser.
Produceret af Européenne de Condiments i Frankrig. Købt i Fakta til 18,95 kr for 200 gram. Kg prisen er lig: 94,8 kr/kg.
Energi: 610 kj/147 kcal.
Middel syrlig smag, den er ikke eddikeskarp i smagen på trods af at der er tilsat eddike, hvilket egentlig er meget delikat. Glat og smørbar i konsistensen. Over middel sennepssmag og den brænder påtungen. Der er synlige brune sennepsfrø.
Smag: 4
Styrke: 5
Sum af point: 9
Fin sennep nr. 6. Coop klassisk stærk sennep
Ingredienser: Vand, 21 % sennepsfrø, eddike, salt og sukker.
Produceret af Riber & Søn, Danmark. Købt i Superbrugsen til 15,95 kr for 250 gram. Kg prisen er lig: 63,8 kr/kg.
Energi: 428 kj/103 kcal.
Blød, men tyk konsistens. Middel smag af syre, sød sennespsmag, Den er ikke stærk og har ingen skarp sennepssmag, det mangler. Denne sennep smager mere krydret end stærk. Der er flotte synlige brune sennepsfrø.
Smag: 4
Styrke: 3
Sum af point: 7
Fin sennep nr 7. Chestfords mustard dijon sennep
Ingredienser: Vand, 25 % sennepsfrø, eddike og salt.
Produceret i Frankrig for Netto (Salling group). Købt i Netto til 8,50 kr for 370 gram. kg prisen er lig: 24,3 kr/kg.
Energi: 619 kj/149 kcal.
Syrlig fin sennep med god sennepssmag. Brune sennepsfrø og så brænder sennepssmagen på tungen.
Smag: 4
Styrke: 4
Sum af point: 8
Fin sennep nr 8. Maille dijon originale – Testvinder
Ingredienser: Vand, 30% sennepsfrø, vineddike, salt, surhedsregulerende middel (citronsyre E330) og konserveringsmiddel (kaliumdisulfit E223).
Poduceret af Unilever, et produkt fra Frankrig. Købt i Netto til 16,95 kr for 215 gram. Kg prisen er lig: 78,8 kr/kg.
Energi: 620 kj/150 kcal.
Gul flot og fin velblendet sennep. Syrlig i smagen. Bred og fyldig sennepssmag og så brænder denne sennep både på tungen og i næsen. Fantastisk fin sennep – absolut min favorit blandt dem alle.
Smag: 5
Styrke: 6
Sum af point: 11
TESTVINDER i både den fine og den grove type af sennep……..!
Fin sennep nr 9. Bähncke stærk sennep
Ingredienser: Vand, eddike, 19 % formalede sennepsfrø, salt, sukker, krydderi (gurkemejerod) og surhedsregulerendemiddel (E330 citronsyre).
Produceret af Orkla Foods Danmark. Købt i Superbrugsen til 19,95 kr for 380 gram. Kg prisen er lig: 52,5 kr/kg.
Energi: 416 kj/95 kcal.
Skarp brændende sennep, der brænder på tungen. Brune synlige sennepsfrø, dog lidt mindre end i et par af de øvrige, men de er der og det er delikat. Mørk flot farve. Kraftig syre og skarp brændende smag. Dog ikke voldsomt, men en god styrke og smag generelt lidt over middel.
Smag: 4
Styrke: 4
Sum af point: 8
VIDEO: Smagstest af 9 fine sennep:
Litteraturliste
Belitz, H-D.; Grosch, W. & Schieberle, P. (2009). Food Chemistry, 4. ed. Springer-Verlag Berlin Heidelberg, s. 978.