Søndagsavisen: Smagsevaluering af hønsesalat – se hvilke E-numre der er i pakkerne?

Søndagsavisen: Smagsevaluering af hønsesalat – se hvilke E-numre der er i pakkerne?

Fødevareekspert Michael René har smagsevalueret hønsesalater for Søndagsavisen. Der er smagsevalueret hønsesalater fra hhv. K, X-tra, Pålægsslagteren, Irmas, Mayo, Graasten, First Price og Pålægsmesteren. Der er samlet testet 8 mærker med hønsesalat, men hvordan klarer de forskellige hønsesalater sig?

Hønsesalat

Metodisk er de 8 mærker med hønsesalat testes i individuelle smagstest af et dommerpanel på to dommere, hvor hver dommer smager, og bedømmer prøverne og nedskriver bedømmelserne på papir. Michael René smagstester hønsesalat med Preben Vestergaard Hansen. Efter bedømmelsen præsenteres resultatet for Søndagsavisens udsendte journalist og produkterne bedømmes på en skala fra1 til 6, hvor 6 er det bedste produkt. Dertil kigges varedeklarationerne igennem. Testen kan læses i Søndagsavisen s. 12, d. 21. til 24. jan. 2016, læs mere >> Dertil kan resultatet også ses på Søndagsavisens testportal, 21. til 24. jan. 2016, læs mere >>

.
Læs mere om smagsprofilering af hønsesalat
i vores leksikon >>

..

Hønsesalat – Sådan skal den optimale salat smage

En hønsesalat stimulerer hele sanseapparatet og stimulerer smagsløgene sensorisk og dette er væsentligt for indtag af et måltid, da det medfører en hurtigere mæthed. Den gode hønsesalat har en fremtrædende smag af asparges og champignon. Hønsene har lidt bid og en gennemtrængende frisk smag af høns. Mayonnaisesalaten er balanceret rent syrligt med en lille tone af bitre smagsnuancer fra eks. sennep.

Asparges bidrager i salaten med umami og sennep giver de mere bitre nuancer. Citron giver syrlige nuancer, der kan i salaterne være tale om tilsat frisk citron eller om citronsyre. Selve hønsene bidrager til salt og sødme: Endelig giver mayonnaise og creme fraiche den fede smag og mundfornemmelse. Så samlet indeholder hønsesalaten alene alle 6 grundsmage og bidrager derfor til en god sanselig oplevelse og mæthed.

Bøger.org - logoAnnonce: Find en ny bog og bestseller her >>

.

E-numre i hønsesalat

Der er et væld af E-numre i hønsesalater, herunder er et billede af en tilfældig hønsesalat fra supermarkedet. E-numrene i hønsesalater kan grupperes i forskellige kategorier, såsom surhedsregulerende midler, der justere pH, så produktet rent mikrobiologisk er mere stabilt. Fortykningsmidler, der justerer viskositeten, så mayonnaisen har optimale flydende egenskaber, dernæst er der tilsat stabilisatorer, der sørger for at øvrige ingredienser er fint opløst i mayonnaisen. Dernæst er der tilsat antioxidanter, som optimerer kvaliteten af produktet og mindsker oxidation i hønsesalaten over tid. Endelig er der tilsat en række konserveringsmidler for at konservere produktet, så der ikke opstår mikrobielvækst af enten patogener og/eller fordærvende mikroorganismer for hurtigt. Produktet ældes naturligvis med tiden, men konserveringsmidlerne sænker hastigheden.

Hønsesalat

 

error: