Video: Yacon – Påvirker chokolade med Yacon blodsukkeret?

Video: Yacon – Påvirker chokolade med Yacon blodsukkeret?

Fødevareekspert Michael René har testet om Yacon påvirker blodsukkeret i et lille parret forsøg efter indtag af chokolade med Yacon sammenlignet med chokolade uden Yacon.

Designet ser således ud:

  1. Som udgangspunkt for forsøget skal blodsukkeret have ligget fladt og stabilt i 3 timer før forsøget.
  2. Der må ikke spises eller indtages mad og drikke eller tages insulin op til og under forsøget.
  3. Der må kun drikkes vand op til og under forsøget.
  4. Der afvejes 13,0 gram chokolade med Yacon og så følges blodsukkerkurven gennem et CGM-ystem, som måler blodsukker kontinuerligt. Tallene tastes ind i et regneark. hver halve time samlet over 4 timer.
  5. Forsøget gentages med en sammenlignelig chokolade rent energimæssigt og mht. indhold af sukkerarter pr. 100g.
  6. De to chokolader kan ses i videoen og de indeholder hhv. 590 KCal/100g og 592 KCal/100g. De indeholder begge 28 g sukkerarter/100 g. Den ene chokolade skulle gerne indeholde Yacon mens den anden blot er tilsat sukker.
  7. Der sammenlignes og konkluderes efter endt forsøg.

Annonce

Video: Hvordan påvirker chokolade med Yacon blodsukkeret sammenlignet med en ordinær chokolade?

Se videoen med test af blodsukkeret efter indtag af chokolade med og uden Yaccon.

Blodsukkerkurven ser således ud:

Rådata med blodsukkertallene ser således ud som de 4 timer skrider frem. Der er registreret blodsukker hver halve time, men forløbet et testet på et CGM-system*, så blodsukkeret er fulgt minut for minut, så der er ingen mørketal. Alle tal er kendt, men kun udvalgte tal hver halve time er præsenteret herunder.

*Et CGM-system er blot en sensor, der måler blodsukkeret kontinuerligt og sender data til en app på en telefon og/eller en digital modtager.

CGM = Continuous Glucose Monitoring

Tid [min]Choko med Yacon  
∆ = + 0,9 mmol/L
Choko uden yacon  
∆ = + 0,8 mmol/L
06,77,8
306,78,2
607,99,5
908,59,4
1208,39,1
1508,38,8
1808,08,9
2107,78,5
2407,68,6
∆ Delta+ 0,9 (BS tid 240 – BS tid 0)+0,8 (BS tid 240 – BS tid 0)

Konklusion på måling af blodsukker

Samlet er der ikke nogen effekt af indtag af Yacon i dette lille forsøg. Så umiddelbart er sukker bare sukker og designet i den testede chokolade gør ingen mærkbar forskel på blodsukkeret. En stigning på hhv. +0,9 mmol/L ved indtag af 13,0 gram chokolade med Yacon er ikke signifikant forskelligt fra en blodsukkerstigning på +0,8 mmol/L efter indtag af 13,0 gram chokolade uden. Så kort fortalt, så hæmmer Yacon altså ikke blodsukkerstigningen i vores lille test.

Hypotese: Der kan være mange årsager til at Yacon ikke hæmmer blodsukkerstigninger i ovenfor nævnte chokolade med yacon. Teknisk kan det skyldes at indholdet af Yacon ikke er højt nok i chokoladen og/eller at produktion af ekstraktet med Yacon sirup naturligt nedbryder de mere komplekse komposistioner af kulhydrat og fibre, som Yacon har i selve roden og på den baggrund ser man denne ordinære stigning i blodsukker i chokoladen med Yacon.

Fjern pletter med chokolade

Klik og se den store guide her (åbner i nyt vindue) >>

Klik her og læs vores mange forskellige smagstest af chokolade (åbner i nyt vindue) >>

Hvad er Yacon?

Yacon er en sirup fra en rodfrugt, som skulle kunne hæmme blodsukkerstigninger, men vores forsøg viser at effekten ikke er signifikant i chokolade. Måske det virker bedre i andre typer af opskrifter eller i andre koncentrationer af de aktive stoffer, men i forsøget, der er sukker lig sukker uanset oprindelse – desværre.

error: