Guide: Skal du lease eller købe din næste bil?

Guide: Skal du lease eller købe din næste bil?

En bilhandel kan nemt blive kompliceret. Et af de store spørgsmål handler om finansiering af bilen. Skal du ansvarsfuldt investere i din egen spritnye bil, eller skal du overveje at lease, som ofte kan gøre dig mere bekymringsfri? Læs med her og bliv klogere på diverse fordele og ulemper ved køb versus leasing af bil.

Contents

Fordele ved at lease

Du skal ikke smide alle dine penge ud ad vinduet. Du betaler altså ikke for en hel bil, du betaler i stedet kun for bilen inden for en bestemt brugsperiode. Det siges, at en ny købt bil mister en stor del af dens værdi allerede over de første fire til fem år. Dette tab af investering undgår du, ved i stedet at lease. Med en månedlig betaling kan du derfor nemmere budgettere dine penge, da du ikke står for ansvar ved reparationer og andre mere uforudsete udgifter. Ved en operationel leasing skal du nemlig ikke tænke over vedligeholdelse af bilen, da det i stedet er leasingvirksomheden som står med risikoen. Det samme gælder bilens garanti og service som også bliver dækket af virksomheden. Du kan dog få ekstra omkostninger, hvis du selv yder skader på bilen. Når du er færdig med at bruge bilen, kommer endnu en fordel: du skal ikke i gang med at sælge bilen. Det betyder, at du ikke skal til at tænke på tab af penge, finde en køber og alle de andre udfordringer i denne sammenhæng.

Ulemper ved at lease

En af ulemperne ved leasing er, at du betaler til en virksomhed i form af en leje, frem for at betale af på dit eget billån. Det er samme dilemma, som du sidder i, når du overvejer, om du skal leje eller købe en bolig. Derfor bliver det ofte også mere dyrt at lease over at købe, kigger du på en mere længere sigt. Samtidig kræver en leasingaftale ofte, at I kører under en specifik kontrakt. Sådan en kontrakt bestemmer ofte, hvor du må køre og ikke mindst også, hvor langt du må køre. Dette kan betyde, at du får en ekstra regning, hvis du ender med at køre længere end aftalt. Ender du med at køre færre kilometer end aftalt, kan du nogle gange være heldig at få penge tilbagebetalt for de kørte kilometer. Dette er dog ikke altid helt sikkert. Derfor kan det anbefales, at du undersøger dette, inden du skriver under på en leasingkontrakt. En anden ulempe er, at du med en leasingbil skal betale et engangsbeløb til at starte med. Dette beløb for du ikke retur. Du kan også risikere ekstra regninger oveni, hvis du skader bilen.

Fordele ved at købe

En af de største fordele ved at købe en bil er, at du er dens ejer. Det er din helt egen bil. Du har ansvaret for den, og må gøre med den, hvad du vil. Samtidig får du en helt spritny bil, hvis du køber den helt fra ny. Med en spritny bil skal du ikke tænke for meget over vedligeholdelse eller misligholdelse fra tidligere ejere. Du får samtidig den nyeste og bedste teknologi. En helt ny bil direkte fra fabrikken kører ofte også langt på literen, en hvis bilen er brugt af andre. Der er der altså besparelser at finde ikke blot i benzin men også grøn ejerafgift. Samtidig er et billån også ofte billigere end at lease, kigger vi på længere sigt. En helt ny bil giver frihed under eget ansvar.

Ulemper ved at købe

Den største ulempe ved at købe bil er den økonomiske risiko. Du er nemlig sikret et økonomisk tab, så snart du kører bilen væk fra forhandleren. Sådan et værditab kommer du til at mærke den dag, hvor du vil sælge bilen igen. Skal du sælge din bil, bør du gøre det, mens bilen er to til tre år gammel, da det er her, værditabet er mindst. Ellers skal du vente til, at bilen er godt brugt over en årrække. En anden ulempe er, at du har en risiko for en masse uforudsete udgifter. Du ved aldrig, hvad der kan ske med en bil, heller ej når du er til det periodiske syn. Her er det kun dig, der kan stå til ansvar for bilen. Der er ikke noget leasingfirma med en hjælpende hånd.

Annonce

Klik og find din næste bestseller her >>

error: