Tv2 Go’ Aften Danmark: Kunstigt fremstillet kød

Tv2 Go’ Aften Danmark: Kunstigt fremstillet kød

Fødevareekspert Michael René er i studiet hos Tv2 Go’ Aften Danmark, Go'Nordisk Film Tv (NFTv) og han fortæller, hvordan det nye kunstigt fremstillet kød er produceret og udviklet af forskeren Professor Mark Post og hans hollandske team. Kødet blev præsenteret for verdenspressen for første gang d. 5. aug. 2013. Michael René fortæller i korte træk, hvordan det er produceret og der illustreres en række fordele og ulemper ved det nye kunstigt fremstillet kød, herunder kommer klimadebatten og den ernærings- og smagsmæssige kvalitet i fokus, 6. aug. 2013, se Tv-indslag >>

Go' Aften Danmark, Tv2 - kunstigt kød, billeder, 6. aug. 2013 (5)

Fordele ved kunstigt fremstillet kød: A. Rødt kød ligger i top i Fødevareministeriets klimapyramide over udledning af CO2 ækvivalenter pr. kg materiale og kunstigt fremstillet kød bedre for miljøet, da der produceres færre drivhusgasser. Færre dyr, mindre udledning af drivhusgas. B. Det er hypotetisk CO2 mæssigt bedre for miljøet, da der udledes færre drivhusgasser fra færre dyr. C. Sundhedsmæssigt anbefales det øjensynligt i september, når de nye kostråd lanceres, at danskerne skal minimere kødindtaget til maks. 500 gram færdigtilberedt kød om ugen (700 gram råt kød), for at minimere risikoen for udvikling af bl.a. kræft. . Ulemper ved kunstigt fremstillet kød: A. Struktur formodes mere tørt, da der mgl. fedt. Det manglende fedt kan ingeniørmæssigt løses med fedterstattere: polydxtrose, inulin, olestra o.a. . B. Det er svært, at ændre vores madkultur. Grillbøffen eller juleanden til mortens- eller juleaften er ikke umiddelbart i fare de næste 20 år.

Go' Aften Danmark, Tv2 - kunstigt kød, billeder, 6. aug. 2013 (4)

Fremtiden: Der kan ikke produceres en fuldt udviklet bøf endnu, der går højst sandsynligt 10 til 20 år før en sådan ser dagens lys og kan købes i supermarkeder – forudsat at forsknings- og udviklingsforsøgene stadig fortsætter med gode resultater.

Dertil findes det kunstige kød, ifølge professor Lars Ove Dragsted fra Københavns universitet, kun som prototype. En realistisk produktionsmetode til masseproduktion findes heller ikke.

Når/hvis markedet er klar i dette århundrede til disse radikale ændringer af vores madkultur, så vil der højst sandsynligt blive produceret kopiprodukter produceret med lignende metoder som de hollandske forsøg, hvor stamceller udtages fra andre levende dyr som lam, fugle, grise, fisk og så produceres der ny kunstig kopiering af cellematerialet og nyt kød, men sikkert også dyr som vi måske ikke umiddelbart forbinder med aftenens sædvanlige måltid som elefanter, antiloper, løver, giraffer m.fl.

Mere viden:
Få et overblik over, hvordan det kunstige kød produceres >>
Madanmeldere om kunstig bøf: “Tæt på rigtig kød” >>
Tv – Her smages verdens kunstige bøf >>
Kræft og rødt traditionelt kød: Stort kødindtag kan give kortere liv >>
.

error: