Søndagsavisen: Her gemmer bakterierne sig i dit hjem – ATP målinger

Søndagsavisen: Her gemmer bakterierne sig i dit hjem – ATP målinger

Hygiejne- og rengøringsekspert Michael René foretager ATP-målinger på forskellige destinationer hos en privat familie i samarbejde med Søndagsavisen og resultaterne viser en forventet variation på forskelligt inventar som mobiltelefoner, tablets, vandhanegreb, greb på køkkenlåger, legetøj, smadret tablet, tandkrus og ryglæn.
Journalisten glemte en vigtig detalje om målemetoden for ATP-måling i den trykte avis, men det er korrigeret/opdateret i onlineudgaven af historien. Jeg har derfor foldet målemetoden ud herunder og præciseret den nærmere, så alle er med på, hvad vi konkret måler, 28. feb. 2014, Online læs mere >> samt Søndagsavisen d. 28. feb. 2014, s. 18. læs mere >>

Mængden af Adenosin Triphosphate (ATP) registreres som en RLU-værdi, der korrelere med ATP. Adenosin Triphosphate er et universelt molekyle i og omkring alle levende celler og virker som energitransportør i metaboliske processer. ATP er naturligt til stede i celler fra bakterier, dyr, mennesker, gær og skimmel m.v. og er en god indikator for om en overflade er beskidt. Ved RLU-værdier mindre end og lig med 300 anses hygiejnen for tilfredsstillende. Ved RLU-værdier større end 300 kan der nemt optimeres på den hygiejniske og rengøringsmæssige del.”

Det er ikke nødvendigvis bakterier vi har målt, det er uvist. Målemetoden måler udelukkende organisk materiale og målingerne kan lige så godt være patogene som IKKE patogene organismer. Det kan lige så godt være ufarlige hudceller, dyreceller, planteceller som bakterier, skimmel eller vira“.

Så ro på – Alt med måde, vi skal jo heller ikke blive hysteriske på området, så får hudlægerne først travlt. Hygiejne med sund fornuft“.

Sondagsavisen

.

.

Faktaboks: Gode tips til god håndhygiejne
1. Før handvask fjernes alle ringe, armbåndsure, armbånd eller kunstige negle.
2. Hænderne vaskes i sæbe i mindst 15 sekunder
3. Hænderne skylles omhyggeligt i vand for at fjerne alle sæberester, som snavs mm.
4. Tør altid fingre i rene håndklæder og/eller håndklædepapir.
5. Efterbehandle fingre med creme, da forvaskede fingre kan udtørre og sprække.

 

3 gode råd til de snavsede områder

1. Vask håndtaget til skraldespanden fra tid til anden, når du alligevel står med opvasken med fugtige hænder.

2. Aftør mobiltelefon, tablet og/eller fjernbetjeninger med en hårdt opvredet klud med sæbevand efter behov ved synligt snavs.

3. Meget legetøj kan sagtens tåle en tur i opvaskemaskinen. Er du usikker på om dit legetøj kan tåle en tur i opvaskeren, så vask det med varmt vand og sæbe med opvaskebørsten i håndvasken.

.

Måleapparat og målepinde

ATP målerapparat: SystemSure Plus, link >>
ATP målepinde til overflademåling: UltraSnap, link >>

error: