Søndagsavisen: Smagstest af hytteost

Søndagsavisen: Smagstest af hytteost

Smagstest af hytteost er foretaget af fødevareekspert Michael René, der smagsevaluerer Smagstest af hytteosthytteost i samarbejde med Søndagsavisen og Journalist Louise Poulsen. Samlet er der prøvesmagt hytteost i en blindtest fra følgende producenter Karolines Køkken økologisk, Milbona, Kirkeby og Thrane, Karolines Køkken, Cheasy og Mælkebøtte Hytteost. Se den store smagstest her i søndagsavisen s. 12., 25. til 28. aug. 2016, læs mere >>

SondagsavisenSe vores smagsdeskriptorer for hytteost i vores leksikon >>

Hvordan laves hytteost? Kig med her – Sådan laves hytteost

Hytteost er en ost, der er spiseklar lige efter produktion af osten. En hytteost kaldes også for en friskost og/eller en umoden ost. Hytteost produceres af skummetmælk, som syrnes, dvs. der tilsættes ikke osteløbe. Denne syrning får osten til at klumpe, hvilket skyldes at mælkeproteinet Casein denaturere ved meget syrligt pH, og derved begynder osten at klumpe.

Hytteosten skæres i tern, som vi kender det, når vi køber hytteost. Når osten skæres i tern under opvarmning løber vallen fra og der hældes fløde i. Dernæst står hytteosten og modner i et døgns tid før ostekornene tappes, presses og emballeres.

..

Bøger.org - logo

Annonce: Mangler du en god bestseller? Så klik her >>

Smagstest af hytteost – Sådan smager en god hytteost

Hytteost smager delikat og rent sensorisk bidrager den gode hytteost til en dejligt let cremet og flødet mundfornemmelse, hvor der opstår et rent paradoks mellem den cremede og flødet fornemmelse kombineret med den pludselige høje grad af astringerende egenskaber, der udtørre munden. Dertil har den gode hytteost en god syrlighed fra den syrlige valle og/eller syrnede væske som hytteosten er opbevaret i.

Inden en indkøb af en god hytteost eller inden en smagstest af hytteost er det vigtigt at gøre sig klar, hvilke sanselige oplevelser, der kan komme i spil. Samlet bidrager hytteosten med en god sødme fra skummetmælken, syrlige noter fra væske og/eller vallen som osten ligger i, der er gode bitre nuancer fra bitterstofferne fra osten og endelig en dejligt fed cremet mundfornemmelse og en saltet smag. Den eneste smag, der ikke naturligt er så fremtræden er umami.

error: