Politiken: Smagstest og smagsevaluering af røget laks

Politiken: Smagstest og smagsevaluering af røget laks

Smagstest og smagsevaluering af røget laks er foretaget af fødevareekspert Michael René, der tester disse med Christine Bille, der er selvstændig gastronomisk kok og forfatter og journalist Line Felholt fra Politiken. Testen er lavet i samarbejde med Københavns Professionshøjskole.

Praktisk er der testes 6 forskellige typer af røget laks. Der er analyseret og bedømt på sensoriske kategorier såsom: aroma, smag, mundfornemmelse, flavour og eftersmag og efterflavour. Alle laks er testet som blindsmagninger, som I kan se på fotoet nederst, så er alle røget laks arrangeret og nummeret. Det er journalisten der tilrettelægger nummerering og servering. På den måde ved dommerne ikke hvilke røget laks, der har hvilke numre.

Sensorisk baggrund

Michael René har arbejdet med sensorik siden 1998, hvor han fik sit første kursus i sensoriske analyser på Novo Nordisk og afdelingen for “Baking development” i Bagsværd. Dertil har Michael René arbejdet med sensorik gennem hele sin universitetstid gennem de mange fag på universitet, men også i sit arbejde som professionel smagsdommer hos det lokale sensoriske laboratorium på KVL ~ Den Kongelige Veterinære Landbohøjskole (i dag benævnt som Københavns Universitet). Sidst men ikke mindst har han undervist i sensorik siden 2007 og frem til dag (år 2020) og har skrevet 2 bøger om sensorik i 4 udgaver. Klik her og se omtale af bøgerne om sensorik >>

Annonce

Smagstest og smagsevaluering af røget laks – Laksen og testvinderen overrasker

Der er testet røget laks fra hhv.: Premieur (vild), Budget, Änglamark (øko), Grøn Balance (øko), Princip (ASC) og Irma (ASC).

Testvinderen af røget laks

Nr. 1. og vinderen i test af røget laks er en økologisk laks fra producenten Grøn balance (Øko) har en god fast konsistens med et godt bid. Syrlig og salt smag med en god fed konsistens er utrolig delikat. Syrligheden er dog anderledes end i de øvrige røget laks. Syren er en anelse mere parfumeret og fylder en del. Så hvis man kan lide dette, så er denne laks fantastisk. Denne røget laks får 5 ud af 6 stjerner.

Nr. 2 i testen af de røget laks er også en økologisk laks og den er fra: Änglamark (øko). Laksen er et produkt med meget tynde og små stykker med meget blødt kød. Laksen bidrager med en god fed mundfornemmelse. emne laks er mere enkelt og simpelt røget. Smagsmæssigt smager det hen ad himalayasalt. Laksen er en anelse mere til den fede og kedelige side. Denne laks får også 5 ud af 6 stjerner.

Smagstest af røget laks – Vinderen var fra Grøn Balance (øko).

Smagstest af softkernerugbrød

Klik, læs og se videoen med den store test af softkernerugbrød >>

Smagstest af cheeseburgere

Klik, løs og se videoen med den store test af burgere >>

Se hele testen med alle 6 røget laks på Politikens hjemmeside d. 4. maj. 2021. Klik og læs mere (kun for abonnenter) >>

error: