MX.dk, Tv2.dk m.fl.: Udbrud af listeria

MX.dk, Tv2.dk m.fl.: Udbrud af listeria

Fødevare- og hygiejneekspert Michael René evaluerer en sag, hvor der jf. MetroXpress er produceret rå koteletter til forbrugerne i et inficeret procesanlæg, der er inficeret med Listeria. Denne historie er også citeret af Tv2, 27. aug. 2014, læs mere i MetroXpress eller citater fra samme artikel på hhv. Tv2 >> Berlingske >> BT >> Tv2 Østjylland >> Århus Stifstidende >> m.fl.

MetroXpressTv2 logoBerlingske-logo

Århus_StiftstidendeTv2østjylland

.

Kommentar til artiklen og en udpensling af sagen

I denne sag, hvor en given fødevare har kørt i et procesanlæg, der har været inficeret med Listeria, så bør denne fødevare ikke distribueres til videre salg. Primærproducenten, skal i henhold til bekendtgørelsen om fødevarehygiejne (BEK 788, 24/07/2008 §4), sikre at fødevarerne ved anvendelse på sædvanlig måde ikke er sundhedsskadelige eller af anden grund uegnede til menneskeføde.

I det lys er der efter min “ikke kyndige juridiske vurdering“, ikke sket en overtrædelse af rammerne i denne bekendtgørelse, da “anvendelse på sædvanlig måde” vil være at opvarme den rå fødevare til en centrumtemperatur på 75 grader, hvorved Listeria elimineres.

Men når det er sagt, så vil der rent praktisk altid være en risiko hos den uvidende forbruger for, at han eller hun ikke får centrumtemperaturen op på de anbefalede 75 grader celsius i det rå kød og dræber denne bakterie tilstrækkeligt og dermed udgør det rå kød en hypotetisk risiko for en Listeriainfektion. I en sådan sag bør, man gå med “livrem og seler” og eliminere enhver risici for en infektion. Så lad os bruge denne case til at minde os forbrugere om at alt skåret og hakket kød skal varmebehandles til minimum 75 grader celsius og husk på at vi forbrugere i sidste ende kan være med til at redde en faretruende infektion.

Jeg vil ikke på nogen måde kritisere fødevarestyrelsen, da de redder ufattelig mange menneskeliv, hver eneste dag og gør et formidabelt godt stykke arbejde generelt set. Den lovgivningsmæssige analyse må vi lade jurister og øvrige fagfolk evaluere.

Læs mere om Listeria her >>

error: