Michaelrene.com: Mindsk madspild – Sådan opbevarer du frugt og grønt bedst

Michaelrene.com: Mindsk madspild – Sådan opbevarer du frugt og grønt bedst

Mindsk madspild enkelt – lær dine grøntsager og frugter bedre at kende. Der er meget fokus på, at vi alle bør minimere madspild og der er jo intet så dejligt som frisk frugt og grøntsager – specielt, når det præsenteres i en lækker frugt- og grøntsagsskål, hvor man kan nyde de lækre flavours, aromastoffer og flotte farver, men hvordan opbevarer du bedst dine frugter og grøntsager derhjemme?

Vi giver en let introduktion til det komplekse emne om, hvordan du bedst opbevarer frugt og grønt og kan være med til at mindske madspild, dertil får du et link til mere info.

.

En let guide til opbevaring

Nogle frugter og grøntsager anbefales opbevaret i køleskab for at forlænge holdbarheden, mens andre bør opbevares udenfor køleskab, da der for nogle frugter og grøntsagers vedkommende kan forekomme køleskader. Køleskader kan være misfarvning som pletter på æbler og bananer, dannelse af bløde pletter på citroner og manglende eller ujævn modning af bananer o.a. De frugter og grøntsager, der anbefales opbevaret udenfor køleskab bør ikke opbevares direkte i solen eller tæt på varmekilder, så holder de bedre.

Men når ovenstående forsimplede råd er givet, så er det meget mere kompleks end som så, da der er en række faktorer som ethylenproduktionsevne og -følsomhed. Ethylen øger modningshastigheden af mange frugter og grøntsager. Eksempelvis er det velkendt at bananer producerer store mængder ethylen som øger modningshastigheden af ethylenfølsomme frugter og grøntsager som eksempelvis bladselleri, rosenkål, agurk, aubergine og avocado. Hvis du gerne vil modne dine avocadoer hurtigere kan du med fordel opbevare bananer sammen med dine umodne avocadoer, så opnår du en hurtigere modning.

...

Den grove regel 

Overordnet kan man gå efter den grove regel at frugt, der vokser varmt, opbevares bedst udenfor køleskabet, mens jordfrugter og grøntsager, der vokser køligt i jorden opbevares bedst i køleskabet. Pas overordnet på ikke lagre forskellige frugter og grøntsager sammen, da det kan fremme uønsket hurtig modning jf. ovenstående principper. Indkøb små portioner og spis frugt og grønt helt frisk.

.

Contents

Avocado

Avocado opbevares bedst i en skål på køkkenbordet, men kan dog holde 2 til 7 dage i køleskab afhængig af modenhed. Avocado får hurtigere brune pletter i køleskabet. Minimer madspild og opbevar derfor avocado i en skål på køkkenbordet, så holder de sig frisk i længere tid.
.

Bananer

Bananer modner hurtigere i køleskab og begynder at danner brune pletter og udvikler hurtigt en overmodnet ubehagelig smag. Bananer producerer også ethylen, som modner andre frugter og grøntsager. Så er din avocado ikke modnet kan du altid lagre bananer og avocadoer sammen ved stuetemperatur. Minimer madspild og opbevar dine bananer ved stuetemperatur og ikke i køleskabet.
.

Citrusfrugter

Citrusfrugter som citron, appelsin, lime m.fl. koldmodner og mister deres smag og aroma i køleskab og der dannes bløde pletter. Citrusfrugter bør opbevares i en skål på køkkenbordet. Minimer madspild og opbevar dine frugter korrekt.

.

Annonce:

Bøger.org - logo

Klik og find din bestseller her >>

.

Kartofler

Den optimale opbevaring af kartofler afhænger lidt af, hvordan du bedst kan lide dine kartofler, og hvor længe du gerne vil opmagasinere dem. Vi anbefaler, at du opbevarer dine kartofler mørkt og køligt eks. i en tør kælder.
Du kan godt lægge dem i køleskabet, men her vil kartoflen udvikle en lidt sødere smag og kartoflens konsistens bliver mere vandet, da respiration for nedbrydning af stivelse til monosaccharider forløber hurtigere ved 5 grader celsius end opbygning af stivelse fra monosaccharider, og derved bliver kartofler lagret i køleskab sødere ved opbevaring i længere tid. Denne sødme kan reduceres ved, at tage dem ud af køleskabet og lægge dem på køkkenbordet ved stuetemperatur lidt tid inden anvendelse [Justesen, 2010].

En anden for del ved at placere dine kartofler i kortere tid i køleskabet inden anvendelse er at kartoflerne spirer langsommere på køl og står mørkt, så de ikke udvikler giftstoffet solanin, som udvikles efter kontakt med UV-lys fra solen. Du vil se, at dine modne gule og brune kartofler udvikler en grøn farve og det er tegn på, at dine kartofler har fået UV-lys og har udviklet giftstoffet solanin. Du må ikke spise disse grønne kartofler. Kartoflerne skal smides ud. Dertil er kølelagring også med til at sikre mod sygdomme på roden som eks. sølvskurv.

Konklusion: om sommeren bør du opbevare dine kartofler mørkt. Spiser du kartoflerne hurtigt, så kan de ligge i køkkenet, men vil du gerne gemme dem kan du godt smide dem i køleskab, når bare du tager dem ud lidt før de skal tilberedes, så den søde smag reduceres inden tilberedning. Minimer madspild og opbevar dine kartofler mørkt og køligt i din kælder eller svaleskab.

Bøger.org - logo

Klik og find din bestseller her >>.

,

Pærer

Pærer udskiller ethylen, der fremmer modning og senere forrådnelse. Stærkt ethylenproducerende frugter såsom pærer kan fremme andre frugter og grøntsagers modning og nedbrydning. Minimer madspild og opbevar pærer adskilt fra anden frugt og grønt på køkkenbordet i frugtskålen, så holder det længere.
.

Tomater

Modningen af tomater går i stå i køleskabet, hvor de mister smag og aroma. Tomater skal derfor opbevares i en skål på køkkenbordet, så holder tomaterne sig frisk i længere tid, og du kan nyde de flotte farver og flavours i køkkenet. Mange kilder har påvist og anvist at tomater opbevares bedst udenfor køleskabet, men holdbarheden af tomater afhænger af mange faktorer som blandt andet ethylenproduktionsevne, ethylenfølsomhed, temperaturfølsomhed, luftfuftighed, ilt mm. Inden vi folder det lidt mere ud, så lad os slå fast at den optimale opbevaringstemperatur for tomater er mellem 11 og 14 grader celsius og mellem 75 til 80 % luftfugtighed. Her er en illustration af sammenhængen mellem opbevaringstemperatur og holdbarhed i dage for hhv. tomat, peberfrugt og agurk.

Figur VII. Holdbarhed af tomat, peberfrugt og agurk illustreret af Poul Erner Andersen (1997). Vore levnedsmidler bind 2. Vegetabilske næringsmidler, 1. ed. Polyteknisk forlag, side 302. Link >>

Et nyere studie fra det velkendte og anerkendte tidsskrift Journal of Food Chemistry (2013) konkluderede at lagring af tomater ved 4 grader medførte et drastisk tab i flygtige aromastoffer, uanset deres biosyntetiske oprindelse. Der er påvist en reduktion af lækre aromastoffer i tomaterne på helt op til 66 %. Opbevaring af tomaterne i 24 timer ved 20 grader var dog i stand til at genvinde nogle tabte aromaer fra en kølelagring i op til 6 dages ved 4 C. Minimer madspild og opbevar dine tomater bedst muligt.

Kilde: Journal of Food Chemistry 139 (2013) 825–836. Home conservation strategies for tomato (Solanum lycopersicum): Storage temperature vs. duration – Is there a compromise for better aroma preservation? Renard et. al., 2013. Link >>

..

Æbler

Æbler udskiller stoffet ethylen, som fremmer modning og senere forrådnelse. Stærkt ethylenproducerende frugter såsom æbler kan fremme andre frugter og grøntsagers modning og nedbrydning. Minimer spild af mad og opbevar æbler adskilt fra anden frugt og grønt på køkkenbordet i frugtskålen, så holder æblerne sig frisk længere.

Håndbog i praktisk hjælpHåndbog i praktisk hjælp – eBogVi har lavet en fuldstændig guide til, hvordan du bedst opbevarer frugter og grøntsager for at forlænge holdbarheden, minimere madspild og for at opnå den bedst muligt kvalitet i vores bog, se listen med frugter og grøntsager fra bogen Håndbog i praktisk hjælp:

Agurk, Ananas, Appelsiner, Asie, Avocado, Auberginer, Bananer, Bladselleri, Blomkål,
Blommer, Broccoli, Bønner (grøn), Champignon, Citroner, Ferskner, Grapefrugt,  Grønkål, Gulerod, Hindbær, Hovedsalat, Hvidkål, Iceberg-salat, Jordbær, Kartoffel,
Kinakål, Kirsebær, Kiwi, Løg, Mango, Meloner, Peberfrugt, Peberrod, Porre, Pærer,
Ribs, Rosenkål, Rødkål, Rødbede, Selleri, Solbær, Spinat, Tomat, Vindruer, Æbler og
Ærter (grøn).

.

Litteratur

Justesen, L. Fødevarer og kvalitet – råvarer og forarbejdning, 2. ed. 2010, Nyt Teknisk Forlag, ISBN-13: 9788757127133, læs mere >>

Renard, C. M.G.C. Renard; Ginies, C.; Gouble, B.; Bureau, S. & Causse, M. Home conservation strategies for tomato (Solanum lycopersicum): Storage temperature vs. duration – Is there a compromise for better aroma preservation?  Journal of Food Chemistry 139 (2013) 825–836. Læs mere >>

René, M. Håndbog i praktisk hjælp – Livet er for kort til nullermænd og dårlig mad, 1. ed., 2010, © Munksgaard Danmark, ISBN 978-87-6281-023-5, læs mere >>

.

Bøger.org - logo

Find din bestseller her Link >>.

,

error: