Go.Tv2.dk: Hvad er der egentlig i pommes frites fra Mc. Donalds?

Go.Tv2.dk: Hvad er der egentlig i pommes frites fra Mc. Donalds?

Fødevareekspert Michael René evaluerer ingredienser i Mc. Donalds pommes frites for Go.Tv2.dk. Læs hvilken funktion de forskellige tilsætningsstoffer har i kartoflerne, 23. jan. 2015, læs mere >>

.

Contents

Hvad er der egentlig i dine pommes frites?

Her er ingredienslisten, som jeg producerede til Go.Tv2.dk inspireret af denne video:

Ingredienslisten i pommes frites

Her er et summeret sammendrag af ingredienslisten i pommes friter fra Mc. Donalds jf. videoen ovenfor og en analyse af funktionen af ingredienser.

 1. Kartofler.
 2. Rapsolie (canola oil).
 3. Sojabønneolie.
 4. Hydrogeneret sojabønneolie
  En hydrogenering af sojabønneolie stabiliserer olien, så den naturlige oxidationsproces reduceres, hvilket medfører en mere frisk oliesmag.
 5. Naturlig bøf-flavour.
  Tilsættes som smagsgiver og bidrager til pommes frites smagen. Hypotetisk er det opkoncentreret tørret kødsaft eller umami.
 6. Hydrolyseret* hvede.
  Tilsættes som smagsgiver og bidrager til pommes frites smagen.
 7. Hydrolyseret* mælk.
  Tilsættes som smagsgiver og bidrager til pommes frites smagen.
 8. Citronsyre.
  Binder naturlige metaller i drikkevand, så de naturlige antioxidanter kan virke mere effektivt, dertil virker citronsyren naturligt pH justerende og konserverende.
 9. Dimethylpolysiloxane, E900 er et skumdæmpende og smørende middel, som er godkendt til fødevarer for at hæmme skumdannelse og tab af væsentlige næringsstoffer i fødevareproduktion. Dertil sikres en mere homogen struktur, som i sidste ende bidrager til ensartede størrelser og konsistens af netop dine pommes frites.
 10. Dextrose giver pommes frites en hvid farve.
 11. Natrium pyrophosphat.
  Kan ligesom citronsyre binde naturlige metaller i drikkevand, så de naturlige antioxidanter kan virke mere effektivt. Dertil medfører denne binding af naturlige metaller fra drikkevandet til, at pommes frites ikke bliver gråfarvede. På den måde fastholder pommes frites den gule naturlige kartoffelfarve.
 12. Salt, tilsættes som smag.
 13. Majsolie.
 14. TBHQ, tertiærbutylhydroquinon er en polyphenolisk antioxidant, der sørger for at de naturlige vegetabilske fedtsyrer ikke oxiderer så hurtigt. TBHQ medfører at oliesmagen i dine pommes frites er mere frisk og ikke uønsket harsk.

* Under en hydrolysering reabsorberes H2O i et givent salt, så hydrolyseret hvede og mælk er formentlig tørret hvedeprotein og mælk genopløst og derved opnås ingredienserne i en hydrolyseret udgave i produktet.

.

Er det overraskende med de mange ingredienser?

Indholdet i pommes friter er mere kompliceret end, hvis du skulle lave dem hjemme i dit eget køkken og det skyldes at der produceres enorme voluminer i produktionsanlægget.

Det handler om at fastholde stabilitet og kvalitet af produktet, samt at sikre god mikrobiologi og en høj fødevaremæssigt mikrobiel sikkerhed i produkterne. Vi ville højst sandsynligt ikke foretrække store variationer i både smag og kvalitet, når vi køber produkter som pommes frites, specielt ikke hvis vi foretager et genkøb, så skal produktet smage lige så godt som sidst og have den rigtige tekstur og mundfylde. Det er netop hvad mange at disse ingredienser og tilsætningsstoffer medvirker til i en given storproduktion. Samlet overrasker det ikke undertegnet at se den publicerede ingrediensliste.

.

Sådan produceres Mc. Donalds pommes friter

Denne video illustrerer, hvordan pommes friter produceres.

Det overrasker mig ikke at produktionen af pommes frites ligner produktion af eks. visse former for chips. Pommes frites laves som en kartoffelmos, som ekstruderes i forskellige former og størrelser, der friteres i vegetabilske olier – Bon appetit 🙂

error: