Go.tv2.dk. Her er de 6 ting du aldrig må smide i fryseren

Go.tv2.dk. Her er de 6 ting du aldrig må smide i fryseren

Fryseren kan rumme mange ting, og de fleste af os smider rask væk madrester, kød i original emballage og brød i vores iskolde køkkenhjælper. Fødevareekspert Michael René giver gode råd til ting herunder mad, der ikke kan tåle frost særlig godt til Go.tv2.dk, såsom: Øl, sodavand, rugbrød, bioemballage (polylaktid og polylaktat ~ PLA), emballage til hakket kød (polypropylen og polystyren ~ PP og PS), franskbrød, grovbrød, optøede fødevarer, 13. feb. 2013, læs mere >> og/eller læs mere nedenfor.

Go' Go morgen Danmark - logo

Rengøring af fryser

Er du nysgerrig efter at se, hvordan du rengøre fryseren, så læs den store guide på vores søster site Pletvæk.dk.

Klik og læs om rengøring af fryser her (åbner i nyt vindue) >>

5 ting man ikke må smide i fryseren

  1. Øl og sodavand
  2. Rugbrød, franskbrød og grovbrød.
  3. Fødevare pakket i bioemballage.
  4. Emballage til hakket kød.
  5. Optøet fødevarer

Add. 1. Øl, sodavand og andre karbonerede varer må ikke komme i fryseren, da væsken udvider sig ved indfrysning og flasken kan i værste fald sprænge eller flække og det medfører en ekstra gang rengøring og en ødelagt emballage.

Add. 2. Rugbrød, franskbrød og grovbrød er ikke kvalitetsmæssigt så godt at komme i fryseren, da rugbrøds sensoriske kvalitet forringes da brødet teknisk set tørre ud. Der sker en omlejring af stivelsen og det medfører at der frigives vand – brødet “stailer”. Denne proces med frigivelselse af vand forårsaget af stailing af stivelsen går hurtigst ved nul grader celsius og langsomst ved stuetemperatur.

.

Annonce
.

Add. 3. Fødevare pakket i bioemballage produceret af polylaktid og/eller polylaktat også kaldet PLA. denne bogstavforkortelse kan oftest ses i bunden af en given PLA-emballage. PLA-emballage kan ikke tåle at komme i fryseren, da emballagen ødelægges. PLA anvendes til et bredt sortiment af fødevare, som eks. visse kødprodukter og grøntsager men naturligvis også til produkter, der ikke er så velegnet eller naturlige at nedfryse som snacks, salat, frugt og ost.

Add. 4. Emballage til hakket kød som eksempelvis hakket oksekød eller hakket svinekød og/eller lam er oftest produceret af én af to typer emballage.

Den første type emballage er benævnt HO-PP (Homo-polymer), som udelukkende består af polypropylen og den kan ikke umiddelbart tåle frysning.

Den anden type emballage er benævnt CO-PP (Co-Polymer Polypropylen) består af en blanding af polypropylen og polyethylen og den kan godt tåle at blive frosset ned til minus 40 grader. Samlet for disse to emballagetyper, så er de begge mærket ens, hvis producenten hat valgt at mærke sin emballage med benævnelse af emballagetypen, det er nemlig frivilligt og ikke et krav. Men hvis de er mærket med emballagetype, så er de mærket med en trekant med et 5-tal i midten og benævnelsen PP i bunden af emballagen.

Afsluttende gode råd til frysning af kød. Det anbefales altid at ompakke kød i fryseposer eller plastikbeholdere velegnet til frysning og som er lette at stable tæt i fryseren. Det er spild af energi at fryse store voluminer af emballage. Spar på frysning af emballage og spar på elregningen.

Add. 5. Optøet emballeret fødevarer anbefales ikke genfrosset, da den sensoriske kvalitet forringes. En indfrysning af mad medfører at en del af cellerne i hhv. brød, frugt og grønt sprænger og dermed initieres en lang række uønskede kvalitetsforringende processer.

  • Klik og læs mere om avisen Information >>

.

Sammenfattende gode råd

Spar på frysning af emballage og spar på elregningen. – Ompak plastikbeholdere med kød i fryseposer, så er du sikker på de kan tåle frysning. – Frys aldrig frisk brød. Køb det du skal bruge og lav eventuelt frisk rasp af overskydende tørret brød. – Frys ikke optøet fødevarer. Køb en frysetaske til bilen, hvis du rejser langt eller organiser dine indkøb smart. – Frys aldrig tæt lukkede glasbeholdere, skal du køle øl eller sodavand hurtigt sæt det udenfor i en pose i sneen og sæt timeren på en halv time.

error: