DR P4, Formiddag på 4’eren: Husstøvmider og skift af sengetøj

DR P4, Formiddag på 4’eren: Husstøvmider og skift af sengetøj

Hygiejneekspert Michael René taler med DR P4 Formiddag og nyhederne om det nye forslag om at ældre borgere kun skal have skiftet deres sengelinned en gang om måneden, 30. jan. 2015, kl. 9:00 – 12:00 samt DR nyheder.

P4kbh1 (1)

.

Egne bemærkninger til forslaget

Her er et par korte kommentarer til forslaget i Hørsholm kommune.

.

Er det ok at vaske sengelinned en gang om måneden?

Indledningsvis er det jo trist at se, at der endnu en gang stilles forslag om at spare på den hygiejniske service hos vores ældre.

Som udgangspunkt hæfter jeg mig ved at denne omtalte gruppe af borgere tidligere har fået visiteret skift af linned en gang hver 14’ ende dag, hvilket også stemmer overens med Astma- og allergiforbundets egen anbefaling for forebyggelse af allergiske reaktioner fra husstøvmider (Astma- og allergiforbundet, 2014).

Læs mere om vask og renhold af sengelinned og sengetøj her >>

Så når nu kommunen (ikke navngivet her) vil reducere hyppigheden af skift af sengelinned, så vil jeg stille spørgsmålstegn ved om ”det der vindes på karrusellerne måske tabes på gyngerne”. Vil kommunen se en forøgelse i udviklingen af lægebesøg forårsaget af husstøvmiders mulige forbedrede vækstvilkår for denne gruppe af borgere, hvor de henvender sig med allergiske symptomer som kløe i øjne, løbende næse, nys og trykken for brystet.

Men når det er sagt, så er det vigtigt at bemærke at hyppigheden af, hvor ofte man bør skifte sengelinned, set i lyset af en hypotetisk forøgelse af husstøvmider, naturligvis er variabel og vil afhænger af den konkrete hygiejniske tilstand af boligen.

PS: Der er dog en rapport, der har fremstillet den hypotese at husstøvmider kun lever udenfor, og transporteres ind i boligen og højst sandsynligt dør der (Videnskab.dk, 2015). Men Astma- og allergiforbundet og undertegnede vil gerne se flere undersøgelser der afdækker og bekræfter denne hypotese før der bør korrigeres i de nuværende anbefalinger.

.

Kilder

Astma- og allergiforbundet. Forebyg husstøvmiddelallergi [Citeret d. 30. jan. 2015]. Link: http://allergi.astma-allergi.dk/andreallergier/husstoevmider/forebygsymptomer?doAsUserId=gPHHAwt0+ko%253D

Videnskab.dk. Dansk ekspert – husstøvmider lever kun udenfor [Citeret d. 30. jan. 2015]. Link: http://videnskab.dk/miljo-naturvidenskab/dansk-ekspert-husstovmider-lever-kun-udendors

error: