Altfordamerne.dk: Eksperten guider til instant kaffe

Altfordamerne.dk: Eksperten guider til instant kaffe

Fødevareekspert Michael René giver en bedømmelse af instant kaffe og beretter om, hvorledes forskellige typer af instant kaffe smager, og vi kan afslører, at der både er gode og mindre gode varianter af instant kaffe. Alt lige fra en instant kaffe i en mørk flot farve med en røget og rund kaffesmag med svage toner af nødder eller bark til en metalagtig nærmest ubehagelig kunstig ubehagelig smag, 22. jan. 2014, læs mere >>

.

Smagsevaluering af instant kaffe resulterer i en bred vifte af sensoriske parametre og indtryk, dertil er spredningen enorm stor kvalitetsmæssigt. Der er både gode smagfulde varianter, men der er også varianter af instant kaffe, der smager mindre godt.

.

Produktion af instant kaffe

Instant kaffe er brygget på malede bønner og op imod hver femte kop kaffe laves ved at hælde kogende vand over de små brune klumper frysetørret instant kaffe. Kaffen har dog forinden været igennem en længere kemisk og mekanisk proces, hvor der først brygges en god kaffe på de ristede bønner, dernæst brygges der igen kaffevæske på de samme bønner, for at trække den sidste dråbe kaffe ud af dem. De to hold kaffevæsker er meget forskellige i deres smagsprofil og flavoursammensætning. Den første er drikkevenlig og fuld af aroma, mens det andet bryg ikke smager så godt. Begge bryg går videre i processen i produktionen af instant kaffe. Den drikkevenlige kaffe destilleres for at trække alle kaffeolierne ud. Dernæst koges de to ret smagsløse kaffevæsker ind til et tyktflydende koncentrat, hvorefter kaffeolierne igen tilsættes for at give smag. Selvom kaffe primært er vandopløseligt er der flere forskellige typer af fedtsyrer i kaffen som eks. oliesyre, linolsyre, linolensyre m.fl. Efterfølgende fryses den tyktflydende nærmest cremede kaffe ned til minus 40 til 50 grader, hvilket får vandpartiklerne i kaffen til at danne iskrystaller. Til sidst udsættes de frosne kaffeflager for et vakuum, der ”tørrer” det sidste vand i iskrystallerne ud af kaffen, der nu kan knuses til et færdigt kaffegranulat og så kan der serveres en lækker kop instant kaffe.

.

Fakta

På verdensplan er der fem kvaliteter af kaffe, hvor 1 er den bedste og 5 er den dårligste. Der er enorm stor forskel på disse fem kaffekvaliteter. Spørg hos din lokale kaffehandler.

.

Smagsekspertens favorit kaffe

Mørkristede kaffebønner smager mere skarpt og bittert, da der dannes flere maillardprodukter ved en længere og mørkere ristning. En syrlig kaffesmag er tegn på en lidt ung kaffebønne og syrlig kaffe er typisk lidt billigere med ganske få undtagelser vice versa.

Michael René’s absolut bedste kaffe er en kaffe, der er kraftig og nuanceret i smagen, men en kaffe hvor alle flavours og smagsindtryk balancerer uden sure eller ekstremt bitre nuancer, der maskerer den gode kaffekvalitet.

.

8 gode råd til en god kop kaffe på friske kaffebønner

1. Køb god kvalitetskaffe, der er ristet indenfor de første tre måneder efter høst.

2. Mal selv dine kaffebønner.

3. Vandtemperaturen skal være mellem 92 til 96 grader celsius.

4. Husk at trækketiden forlænges, hvis dine kaffebønner er groft malet.

5. Jo længere tid kaffe trækker, jo mere bitter bliver kaffesmagen.

6. Afkalk din kaffemaskine, da det forlænger trækketiden.

7. Rens blenderen og blend lidt kaffe igennem før du blender kaffen til servering.

8. Vask din stempelkande og få maksimal god smag ud af dine bønner.

.

Kaffe-manchas-de-caf-2-494521-mFjern kaffepletter >>

.

Smagsevaluering af instant kaffe >>

.

Smagsevaluering af kaffe >>

error: