Søndagsavisen: Smagsevaluering af piskefløde – billig piskefløde imponerer i blindtest
Piskefløde er ikke bare piskefløde, der er faktisk forskel på noget så simpelt som piskefløde på det danske marked. Fødevareekspert Michael René smagsevaluerer fløde for Søndagsavisen. Se hvilken en piskefløde, der vinder testen og se hvordan den piskefløde du køber klarer blindsmagningen hos dommerpanelet, Søndagsavisen d. 29 – 31. aug. 2014 og 10. nov. 2015, online og/eller Søndagsavisen s. 12, læs mere >>
Se testens vinder her >> .
Hvordan produceres piskefløde?
Den malkede råmælk leveres til mejeriet, hvor fløden skummes af til piskefløde og den resterende råmælk er en mælk med en lav fedtprocent som hhv. skummetmælk, minimælk og letmælk. Den afskummede fløde kan forarbejdes videre til smør ved at piske den afskummede fløde, dernæst opkoncentreres smøret ved at hælde væske og tilsidst kan smøret saltes efter behov.
.
Sådan pisker du din fløde så den holder formen
Der er en række små bagerfif til at stabilisere din piskefløde endnu bedre, så fløden holder formen flot i længere tid.
1. Det gamle trick som bagermestrene anvendte for mange år var at piske 5 liter fløde godt igennem og inden fløden var pisket helt stiv så fløden slår mod kanterne i piskekedlen, så hældes 1 liter skælskør Malgamol i fløden og det hele piskes færdigt til piskefløden er pisket godt op. Vi har søgt efter produktet, men det er stadig lidt uklart om denne vegetabilske fløde stadig produceres. Produktet kunne også anvendes til at stivne cremer, fromager, dressinger mm.
I dag har Odense Marcipan produceret en flødestabilisator, som erstatning for det ældre produkt malgamol. Odense kalder deres flødestabilisator for “Erlet“, se foto nedenfor. Erlet indeholder: vand, vegetabilsk fedt (hærdet palmekerneolie, stabilisator (E422 = glycerol), hydroxypropylmethylcellulose (E464), Carragenan (E407), Natriumcarboxymethylcellulose (E466), Emulgator (E435 = Polyoxyethylen(20)sorbit anmonostearat, Sorbitanmonostearat (E491), Sojalecithin, salt, vaniljeekstrakt, aroma, betacaroten (E106a).
Du kan også anvende et tørt produkt benævnt “Flødex“, som ligeledes holder på fløden, så den holder formen i længere tid. Se foto af et Flødexprodukt nedenfor. Flødex indeholder majsmel og dinatriumpyrofosfat (E450), der fungerer som stabilisator og majsmelet gør det muligt at afmåle dinatriumpyrophosphat praktisk og giver lidt fylde til fløden.
2. Et andet trick som kan anvendes til at stabilisere din piskefløde efter den er pisket, så den ikke smelter og løber ned af kagen er at komme en teskefuld flourmelis i fløden hen imod afslutningen af piskningen, så stabiliseres piskefløden bedre og holder formen og strukturen bedre.
3. Sidste trick er at sætte din skål og piskeris til piskning af din piskefløde i køleskabet sammen med din piskefløde en række timer eller natten over, så skål, piskeris og fløden er helt afkølet inden du pisker din fløde. Det medfører at piskefløden er koldere og holder derfor formen i længere tid efter piskning og sprøjtning på dine flødekager.
..
.
.
.
.
Sidehistorie – Hvordan får mit wienerbrød den pæne brune farve?
Der produceres et produkt med homogeniseret æg med stabilisatorer og emulgatorer, som man pensler nybagt lunt wienerbrød med og derved opnår det en meget fin brun farve.