Tv2 Go’ Morgen Danmark: Bacons smag og historie

Tv2 Go’ Morgen Danmark: Bacons smag og historie

Go'Fødevareekspert Michael René er i studiet hos Tv2 Go’ Morgen Danmark, Nordisk Film Tv (NFTv) og snakker om bacon og fortæller om bacons fødevaremæssige historie og mon ikke der også bliver smagt på den sprøde sag, 31. mar. 2013, se Tv-indslag >>

foto8 bacon31mar2013

 

Bacons historie

Dansk landbrug var indtil midten af 1800 tallet baseret på korn, men en fejlslagen høst og industrialisering medførte dernæst, at landbruget var tvunget til ny strategi og så begyndte man at indføre og omlægge til “husdyrproduktion”.

I 1860’erne blev eksport af bacon til England pludselig en rigtig god forretning, og det medførte en kæmpe udvikling i fremavl af “lange” såkaldt slanke grise til produktion af bacon. Der blev produktudviklet flere typer af bacon rent smagsmæssigt med forskellige former for røgsmag. Sidst men ikke mindst så begyndte man at salte baconkødet for at øge holdbarheden og wupti, så var den klassiske bacon opfundet.

Produktion af bacon medførte et overskud af indvolde og kødrester i produktionen fra de mange slagtede grise. Disse indvolde skulle jo også anvendes til noget og det udviklede man videre på.

Industrialiseringen medførte at arbejdere ikke kunne nå hjem til frokost. Så i 1880’erne, så forkortede man frokostpausen og begyndte at udfordre husmoderens madpakkekunst. Det skabte et behov for en madpakke.
Rester af indvolde og kød fra baconeksporten medførte en ny udvikling af pålægsprodukter med leverpostej.

Sundhedsmæssigt skal bacon naturligvis indtages i moderate mængder pga. det høje indhold af salt, mættet fedt og monoumættet fedt, som sundhedsmæssigt i værste fald kan medvirke til udvikling af blodpropper. Så spis bacon med “måde”. Når det så er sagt så bidrager bacon med en delikat umami smag, som klæder et måltid rigtig godt. Bon appetit.

Annonce

Smagsteest og E-numre i bacon

Fødevareekspert Michael René har lavet en smagstest af bacon sammen med Forbrugerrådet Tænk. Klik her og se en smagsprofil af bacon, og se hvilke E-numre man kan finde i bacon >>

Fakta om bacon

Herunder er lidt fakta om bacon:
1. Flæsk fra svinets side
2. Bacon bruges til ”English Breakfast”, æggekage, leverpostej, gryderetter, pølse svøb, om kød, topping, etc.
3. Unge ml 15-34 spiser 20% mere bacon (år 2016)
4. Nem og hurtig tilberedning af rå bacon
5. Smagskarateristika: Umami, salt og fed smag
6. Konsistensen af bacon er: Knasende/blød konsistens
7. Bacon har en meget koncentreret smag, så man skal ikke bruge så meget.

error: