Tv2 Go’ Morgen Danmark: Æblecider
Fødevareekspert Michael René er i studiet hos Tv2 Go’ Morgen Danmark, Nordisk Film Tv (NFTv) og viser, hvordan du producerer æblecider af årstidens lækre danske æbler, 5. okt. 2013, se Tv-indslag del 1, se Tv-indslag del 2 og/eller læs mere >>
Klik og læs om vores bog om æblecider >>
.
.
.
.
.
.
Contents
Gode tips til produktion af most og æblecider
Elsker du også gode danske æbler, så læs med her, hvor vi giver gode råd til produktion af både æblemost og æblecider.
.
Sundhed og æbler
Æbler er en vigtig del af den menneskelige diæt og de bidrager med monosaccharider, mineraler, fibre, biologiske aktive stoffer som eksempelvis vitamin C, phenoliske antioxidanter. Sukker, organiske syrer og phenoler styrer kvaliteten af æbler og sensoriske parametre som flavour, bitterhed, astringerende egenskaber og farve.
Phenoliske stoffer og primært flavanoler er væsentlige variable, der variere betinget af æblesorter. Til ciderproduktion foretrækkes sorter med et højt indhold af phenoler, hvorimod produktion af æblejuicer foretrækkes lave koncentrationer. Når der er tale om rå æbler i kosten anbefales en høj koncentration af phenoler (flavanoler, catechin, proanthocynidin), vitamin C, frie aminosyrer og fedtsyrer.
Det kan være svært at beslutte sig for, hvilke spiseæbler der skal vælges, når man står i supermarkedet og skal indkøbe til ciderproduktion. Det anbefales at de danske forbrugere går på opdagelse i det paradis af fantastiske udvalg af kulinariske danske og enkelte udenlandske æblesorter og udfordre deres smagsløg. Vælg 1, 2 eller 3 sorter som familien derhjemme er glade for og vælg overvejende søde æbler og en mindre andel af sure æbler, da æblesaften syrner, når den fermenterer til cider.
Annonce:
Klik og find din bestseller her >>
. .
Æblecider – Hvilke æbler skal jeg vælge til at producere æblesaft og/eller æblecider?
Alle gode danske spiseæbler er rigtig gode til at producere både most og æblecider af. Du kan bruge både nedfaldsæbler, æbler fra dine æbletræer og indkøbte æble fra supermarkedet. Jeg anbefaler at du eksperimenterer med danske æbler, da vi har et paradis af lækre sorter. Du kan eksempelvis anvende tidlige efterårsæbler som Guldborg, Discovery, Sunrise, Gråsten og Aroma. Du kan også bruge de lidt senere æbler som Filippa, Ingrid Marie og Cox Orange. Æblerne er søde, syrlige og saftige og har en fin aroma, men kan med fordel kombineres med eksempelvis 10 procent bitre æbler, som for eksempel paradisæbler som Malus o.a. eller forskellige vilde æbler fra haven.
Tidlige æbler som for eksempel Skovfogedæbler og Transparente blanche dur ikke til at lave cider. Heller ikke de sene madæbler som for eksempel Belle de Boskoop dur. De er for syrlige.
.
Hvilken gær skal jeg vælge til produktion af æblecider?
Til produktion af æblecider er, der et væld af muligheder for at vælge en god gær. Vi anbefaler enten en almindelig cidergær, hvis du ønsker en æblecider, der er mere ren i smagen samt lidt pilsneragtig i alkoholprocenten. Vil du gerne lidt højere op i alkoholprocent, kan du anvende en champagnegær eller alternativt en portvinsgær, denne gærtype medfører ud over lidt ekstra alkohol også lidt mere kuldioxid der klæder en god cider. Hjemmelavet cider indeholder et lavere indhold af kulsyre sammenlignet med kommercielle cider, endeligt giver en champagnegær en god syrlig og aromatisk cider. I opskriften er der fremhævet en cidergær, men vælger du at eksperimentere med den interessante champagnegær kan du bl.a. anvende gær som 1. Bioferm Aromatic, der giver en meget mere nuanceret smags-, flavour og aromaprofil i cideren eller en gær som 2. Kitzinger Reinhefe, der giver en mere ren profil. Hvis der ønskes en cider med en lav alkoholprocent, kan der eks. vælges en cidergær som eks. Den Franske cidergær, der er anvendt i denne opskrift er importeret fra Frankrig. Der er stor forskel på hvor meget gær, der skal tilsættes i forhold til voluminet af æbler for at få udviklet en fin alkoholprocent og kuldioxid, da det afhænger af gærtypen og ikke mindst æblesorterne. I opskriften anbefales det at tilsætte ca. 3 til 4 gram cidergær, hvilket giver et fint balanceret indhold af sprit, men stadig en svag tone af kuldioxid.
.
Opskrift og udstyr til produktion af æblecider og æblemost
Vi har skrevet 2 bøger i fire udgaver om produktion af æblecider, den store og den lille. Herunder præsenteres først den store på 189 sider, dernæst følger den lille E-bog.
Brygning af æblecider af Michael René – den store bryggeguide og smagstest af æblesorter, er en helt ny ciderbog og bog om æbler af fødevareekspert Michael René. Bogen er en opskriftsbog, krydret med historie og oprindelse og smag af æblesorter fra de danske supermarkeder samt teknisk viden om æbleciderproduktion og ernæring. Klik og se lektørudtalelsen og anmeldelsen af bogen lige her >>
Bogen er udgivet af forlaget mellemgaard. Æbleciderbogen er på 189 sider og forhandles af Maltbazaren, men da bogen først er ved at flytte ind hos Maltbazaren, så henviser vi hertil for nu: Brygning af æblecider af Michael René – Klik, køb og læs mere om den fysiske bog her >>
.
Bogtrailer: Brygning af æblecider – den store bryggeguide & smagstest af æbler
Herunder får du en videopræsentation af æblebogen med både æbler og æblecider som fokusområde af Fødevareekspert Michael René
Brygning af æblecider af Michael René – Klik, køb og læs mere her >>
Den lille E-bog:
Læs opskriften til produktion af æblecider i vores nye bog om produktion af æblecider.
Vi har sammenfattet alle de gode råd og erfaringer om at producere æblecider til dig i vores E-Bog om hjemmeproduktion af æblecider. Du får en opskrift med trin for trin vejledning med fotos af, hvordan du brygger din egen cider? hvilket udstyr du skal anvende? hvilke ingredienser? hvilke faldgrupper og begynderfejl vi anbefaler du undgår? gode råd til valg af æbler mm.
Bogen er målrettet alle borgere, der vil prøve kræfter med en egenproduktion af æblecider. Det er ikke særlig svært at producere en rimelig eller endog en rigtig god cider. Bon appetit.
Michael René, Opskrift på æblecider – Sådan brygger du din egen cider, Praktiskbolig Forlag, 1. ed. 2014, e-Bog (pdf), ISBN: 978-87-997-6330-6, Køb her >>
.
Læs hvordan du nemt presser dine æbler med det rette udstyr på praktiskbolig.dk >>
Bliv klogere på dine æblesorter. Læs Pometets æblenøgle med 319 æblesorter fra Københavns universitet >>