Søndagsavisen: Smagstest af rosiner – hvordan smager din favorit mon?

Søndagsavisen: Smagstest af rosiner – hvordan smager din favorit mon?

Rosiner er smagsevalueret her i denne test og de forskellige produkter bidrager med enormt store variationer, selvom de angiveligt er meget simple at producere rent produktmæssigt. Fødevareekspert Michael René smagsevaluerer tørrede rosiner sammen med Søndagsavisen. Der smagstestes produkter fra hhv. Rema1000, California, Sun Rice, First Price, Vores rosiner, COOP og Irma. Vi tester 8 pakker i alt, men hvordan klarer de forskellige rosiner sig mon i denne test?

Rosin

Rosinerne er metodisk evalueret og testet i en blindtest af to dommere. Fødevareekspert Michael René smagstester rosinerne sammen med Preben Vestergaard Hansen. Prøverne bedømmes individuelt og resultaterne noteres løbende på papir. Når smagstesten er gennemført præsenterer, hver enkelt dommer resultaterne for Søndagsavisens udsendte journalist og/eller redaktør. Til sidst gives, der karakter på en skala, der rangerer fra 1 til 6, hvor 6 er bedst. Der vurderes på et sanseligt helhedsindtryk af de enkelte rosinprodukter. Testen kan læses i Søndagsavisen s. 12, d. 4. til 7. feb. 2016, læs mere >> Dertil kan resultatet også ses på Søndagsavisens testportal, 3. til 7. feb. 2016, læs mere >>

.
Læs mere om smagsprofilering af rosiner
i vores leksikon >>

..

Sådan produceres rosiner

Rosiner er tørrede vindruer, der tørres enten ved soltørring, tørring i skygge og/eller mekanisk tørring. Soltørring er en langsommelig proces sammenlignet med mekanisk tørring. Tørring er en proces som initierer maillardreaktioner og der etableres en brunfarvning  Efter tørring så renses og vaskes de tørrede rosiner med vand for at fjerne ting, der ikke er rosiner. Af og til anvendes sulfit for at mindske brunfarvning under tørring og så bliver rosinerne mindre mørke og mere lysebrune.

Rosinerne får et højt indhold af både sukker og fibre, da de naturlige ingredienser er opkoncentreret i de tørrede druer efter en reduktion af det samlede indhold af vand efter tørring.

Der er stor forskel mærkerne imellem, rosinerne kan i nogle mærker være meget bløde eller meget hårde produkter samt en kombination af de to grader af hårdhed rent konsistensmæssigt. Farvemæssigt er der ligeledes stor forskel, nogle mærker af druerne er meget mørke i farven forårsaget af tørreprocessen, hvor sukkerarter opvarmes i det bagende sollys og reagerer med de primære aminosyrer og danner brunfarvede maillardprodukter. De mere lyse rosiner indeholder enten sulfit, ellers er de blot tørret skånsomt, så de ikke udvikler den kraftige mørkebrune farve.

Bøger.org - logoAnnonce: Find en ny bog og bestseller her >>

.

error: