Søndagsavisen.dk: Smag i sour creme chips og forbrug af chips

Søndagsavisen.dk: Smag i sour creme chips og forbrug af chips

Lektor og fødevareekspert Michael René smagsevaluerer sour creme chips sammen med Søndagsavisen og madhistoriker og pHd Svend Skafte Overgaard. Er du vild med chips? eller modsat, er du modstander af chips? Så læs vores smagsevaluering og bliv klogere på aktuelle sensoriske variationer på hele otte varianter af sour creme chips i vores artikel. Kig med her og se om din favorit er i toppen af bedømmelsen blandt de mange sour creme chipsprodukter, vi tester. Konkret har vi analyseret sour creme chipsprodukter i en blindsmagning, hvor navnene og produktnavne har været skjult, og vi har som dommere smagt produkterne i hver vores randomiserede rækkefølge. Vi har evalueret sour creme chips fra producenter som: Kims, Budget , Gestus, Taffel, X-tra, Irma, Lay’s og Earth Control. Søndagsavisen, s. 10-11 og smagsevaluering side 12, d. 25. – 27. sep. 2015.

Sondagsavisen

Læs mere om smagsprofilering af sour creme chips i vores leksikon >>

.

.

Er sour creme chips optimalt sammensat?

Kigger vi på sour creme chips, så er de som nydelsesmiddel, og rent sensorisk, optimalt sammensat rent smagsmæssigt. Sour creme chips bidrager alene med alle seks grundsmage såsom sødt, salt, surt, bittert, umami og fedt.

Til sammenligning kan jeg pege på den traditionelle danske hotdog, som ligeledes indeholder alle de seks grundsmagene og bidrager derved til en større sanselig oplevelse på samme måde som sour creme chips. Kigger vi på sour creme chips så kommer det søde bidrag fra sukker, mælkepulver og stivelse i kartoflerne. Den syrlige smag kommer fra citronsyre og kærnemælk. Det salte kommer fra salt og parmesan. Umamibidraget kommer fra smagsforstærker og løgpulver. Bitterstoffer hentes fra persille, dog et relativt svagt bidrag men ikke ubetydeligt. Det fede smag kommer velkendt fra olien som chipsene er tilberedt i samt parmesanosten.

De lidt svage bitre toner kan også styrkes, når sour creme chips nydes sammen øl, vin kaffe og te, der kan bidrage med flere bitre smagstoner samt måltider med flere bitre smagsnuancer – Bon appetit.

Annonce:

  • Klik og læs mere om avisen Information >>

Indhold og ingredienser i sour creme opskrifter

Der er stor variation i indholdet i sour creme opskrifter. Her har jeg listet en serie af forskellige ingredienser i sour creme opskrifter anvendt i en serie af fødevarer. Sour creme er opbygget af få eller mange af følgende ingredienser som salt, løgpulver, citronsyre, vallepulver, persille, kærnemælkspulver, mælkepulver, parmesan, sukker, E621, gærekstrakt, gurkemeje, paprika, dild m.fl.

...

error: