Samvirke: Hvordan tør man mad bedst op?
Fødevareekspert og hygiejneekspert Michael René snakker med journalist Laura Høst Mange fra Samvirke om hvordan man bedst håndterer sine fryse og kølevarer derhjemme, 23. dec. 2019, læs mere >>
Contents [show]
Hvordan tør man bedst mad og råvarer op for at få den bedste kvalitet?
Michael René giver gode råd til Samvirke.
Tø maden op langsomt
Det er bedst at tø maden langsomt op, så man bør tage maden ud af fryseren og lade den tø op i køleskabe. På den måde undgås det, at maden bliver for varm på overfladen, før den er tøet helt op indeni. Lader man derimod maden tø op ved stuetemperatur på køkkenbordet, vil det gå hurtigere end ved optøning i køleskabet, men på køkkenbordet risikeres det netop, at maden vil være frossen indeni, men varm nok udenpå til at bakterier i værste fald kan vækstes.
En anden måde at tø maden op på er ved at lægge det i en plastikpose i en skål med koldt vand. Det går hurtigere end at lade det tø op på køkkenbordet.
Det er en rimelig problemfri metode, men man skal være opmærksom på, at selvom plastikmaterialet virker tæt, er det det ikke. Der vil altid være en form for transport af bestemte molekyler gennem materialet, og det kan påvirke smagen.
Langsom optøning er bedst for klimaet
Den langsomme optøning i køleskabet er altså den bedste måde at tø både kød, grøntsager og allerede tilberedte retter op på. Den er både bedst i forhold til at undgå bakterier, men også for elregningen. Tør du maden op i køleskabet, udnytter du nemlig kulden fra den frosne mad, så køleskabet skal bruge mindre energi på at køle.
Lader du maden tø op i en skål med koldt vand, bruger du omvendt ekstra vand og udnytter ikke energien fra den frosne mad, ligesom optøning på køkkenbordet heller ikke udnytter kulden, men derimod kan få radiatorerne i huset til at arbejde lidt ekstra.
Jeg anbefaler optøning et halvt til et døgn i køleskabet, på den måde udnyttes kulden fra varen der tøs op til at holde køleskabet koldt og så spares der energi.
Husk 4-timersreglen
En generel tommelfingerregel med hensyn til fødevarers holdbarhed er 4-timersreglen. Tidligere var det en 3-timersregel, men er nu ændret til en 4-timersregel (kilde: VEJ nr 10099 af 20/12/2023). Reglen siger, at tilberedte fødevarer skal nedkøles fra 65 grader til ned under 10 grader indenfor maksimalt 4 timer. De 4 timer er inklusiv tid til håndtering og anretning.
Hvis maden mellemlander på køkkenbordet før eller efter fryseren tæller den tid altså med.
Så hvis der kun er gået 2 timer, fra man tilberedte maden, til den er kølet ned under 10 grader, har man teknisk set kun 2 timer tilbage efter en frysning og en optøning til atter at opbevare den på køkkenbordet i temperaturintervallet fra 65 til 10 grader.
Overhold 4-timersreglen for at forhindre vækst af bakterier i maden, og hvis man ikke genopvarmer maden efter den har været frosset ned, er det en dårlig idé at lade maden stå for længe på køkkenbordet for at køle af. Alt tæller med i hygiejneregnskabet.
Genopvartm altid maden til minimum 75 grader, så dør bakterierne, og så nulstiller du mikrobiologien, så alt er godt igen.