DR2 Morgen Tv: FN’s internationale håndhygiejnedag

DR2 Morgen Tv: FN’s internationale håndhygiejnedag

Rengørings- og hygiejneekspert Michael René beretter om god håndhygiejne hos Danmarks Radio, DR2 Morgen Tv, hvor der gives gode råd til, hvordan vi nemt fastholder vores gode vaner, men der gives også gode råd til at ændre eventuelle uvaner. I dag er det FN’s internationale håndhygiejnedag, 15. okt. 2013, Se Tv-indslag >>

Michael René i DR2 Morgen

 .
.

DR2 - 602025_128928043951857_450607610_n

.

.

 

.

..

Contents

Gode råd om håndhygiejne

Håndhygiejne, hygiejneugen - washing-hands-1179776-m1. Vask fingre inden du spiser.

2. Vælg en håndsæbe, der er miljø- og hudvenlig og minimer risikoen for tør hud med efterfølgende infektioner.

3. Er du eller dit barn syg, så bliv hjemme fra arbejde, så undgår du at smitte dine kollegaer.

4. Vask og rengør alt det, der i hjemmet, har haft kontakt med smittede personer og specielt sengetøj, badeværelse, toilet, håndtag o.lign. En hurtig tur med kluden vredet op i varmt vand og opvaskesæbe tager 10 – 30 min.

Små justeringer af hygiejnevaner har stor effekt, der kan måles med det samme. Herunder følger 5 hygiejneråd til dig, der også skal have tid til familien og afslapning.

.

God håndhygiejne i en travl hverdag

  1. Når du alligevel står med våde fingre i håndvasken, så tag en hylde eller en skuffe i køleskabet med det samme.
  2. Karklude, viskestykker, håndklæder, forklæder, m.m. kan sprede bakterier. Det er derfor vigtigt, at disse renholdes og skiftes ofte.
  3. Vær opmærksom på din håndhygiejne. Vask altid hænder før madlavning påbegyndes og mellem håndtering af forskellige typer råvare. Så undgås det at overføre bakterier fra eks. det rå kød til salaten. Vær opmærksom på altid at vaske hænder efter toiletbesøg eller kontakt med rifter, åbne sår, ting med jord på o. lign.
  4. Gør det til en vane aldrig at sætte posen fra din indkøbstur på køkkenbordet, da den kan indeholde sygdomsfremkaldende bakterier, hvis posen alligevel lander på køkkenbordet, så vask bordet rent efterfølgende med vand og sæbe inden madlavning påbegyndes.
  5. Hold opvaskestativ, børste, vask og viskestykker rene for at opnå en ren opvask. Gør det til en vane at rengøre vasken og opvaskestativet med vand og sæbe både før og efter brug og skift viskestykker og håndklæder ofte.

.
Bruger du primært opvaskemaskine, så sørg altid for at opvaskemaskinen fyldes op med sæbe, afspændingsmiddel og salt, så sæbens effekt optimeres, ellers dannes sæbelus og så virker sæben ikke så effektivt. Følg farveindikatoren og start IKKE opvaskemaskinen, hvis der mangler sæbe, afspændingsmiddel eller salt. Renhold maskinens ydre og indre og vask gummilisterne efter behov, når der er synligt snavs. Vask listerne med en blød nylonsvamp i varmt vand og opvaskesæbe.

Hør noget god musik eller en lydbog og optimer familiens hygiejne nemt.

.

At vaske fingre – ikke raketvidenskab, men….

Hvorfor skal FN’s og vi have en håndhygiejnedag? At vaske hænder er en af de billigste og mest effektive metoder til at forebygge diarré og lungebetændelse, der hvert år dræber 3,5 millioner af børn verden over. Kampen for bedre sanitet er et af FN’’s globale 2015 mål, hvert år deltager godt 200.000 millioner mennesker fra godt 100 lande i håndvaskedagen.

1. Før handvask fjernes alle ringe, armbåndsure, armbånd eller kunstige negle.

2. Hænderne vaskes i sæbe i mindst 20 sekunder (Centers for Disease Control and Prevention, 2020).

3. Hænderne skylles omhyggeligt i vand for at fjerne alle sæberester, som snavs mm.

4. Tør altid fingre i rene håndklæder og/eller håndklædepapir.

5. Efterbehandle fingre med creme, da forvaskede fingre kan udtørre og sprække.

.

Læs også, hvad “The Global Public-Private Partnership for Handwashing (PPPHW)” skriver om prisen på dårlig hygiejne, læs mere >>

.4

Kilder

Centers for Disease Control and Prevention (2020). What you need to know about coronavirus disease 2019 (COVID-19) [Citeret d. 8. apr. 2020]. Link: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/downloads/2019-ncov-factsheet.pdf

error: