Brygning af tomatcider af Michael René – Opskrift på tomatcider

Brygning af tomatcider af Michael René – Opskrift på tomatcider

Brygning af tomatcider af Michael René. Vi måtte prøve at teste om det ikke var muligt at producere et rimeligt bryg af tomatcider helt enkelt.

Bemærk, at du ikke må læse denne opskrift, hvis du er under 16 år gammel, så må vi bede dig kigge på et af vore andre spændende udviklingsforsøg, som eksempelvis vores produktion af hjemmelavet tyggegummi. Klik her for at læse om vores produktion af hjemmelavet tyggegummi (åbner i nyt vindue) >>

Contents

Opskrift på brygning af tomatcider af Michael René

Vi viser her et nemt og enkelt bryg af hjemmelavet tomatcider. Vi laver det helt enkelt hjemme i køkkenet med simpelt udstyr og en let opskrift. Vi har dog gjort en række erfaringer, som vi vil anbefale , at du orientere dig nærmere i, hvis du også vil afprøve et hjemmebryg. For der er et par ting, der nemt kan gå galt. Se med her og få alle de gode råd i vores videopræsentation:

Opskrift på brygning af tomatcider – del 1 af 2

5 kg økologiske tomater
150 gram økologisk sukker
2 gram cidergær, link til typer af tørgær >>

1 glasballon, link til glasballon og andet udstyr til brygning >>
1 gærrør
1 gummiprop til gærrøret
2 magretheskåle
1 blender eller 1 smoothiemaskine
1 dyb tallerken til overskydende frafiltreret tomat fra filteret
1 tragt
1 vægt, der kan måle 2,0 gram
1 ske
1 grøntsagskniv

Skyl alle tomaterne grundigt under den kolde vandhane og gnub ydersiden grundigt, så eventuelt jord vaskes godt af.

Find en skål til al “indmaden” fra tomaterne. Skær hver enkelt tomat op og vend de gule kerner og vandet fra det indre af tomaten over i en skål.

Jeg ved godt, at dette trin tager lang tid, men det er udelukkende for at få en flot rød farve i den færdige tomatcider. Dernæst er det for at undgå af, at de gule kerner fra tomaternes indre stiger til vejrs i glasballonen og skimler (danner uønsket mug). Det skete nemlig i vores aller første bryg. Dette er vores bryg nr. 2, så der er stadig muligheder for at forfine opskriften og metoden.

Når alle tomaterne er udkernet, så køres de igennem en smoothiemaskine og/eller blendes i en blender.

Nu hældes sukker og gær på den rene glasballon gennem en tragt. Dernæst så hældes al den friskpressede tomat op i glasballonen.

Placer din renvaskede hånd fast på åbningen af glasballonen og vend sukker, gær og tomat grundigt rundt, så det hele er homogeniseret effektivt.

Tilsæt lidt rent vand i gærrøret og placer gærrøret i glasballonens top.

Lad tomatcideren stå og gære én til to uger.

Opskiften fortsætter efter denne korte præsentation bogen om æblecider……………….

.

Æblecider

Er du nysgerrig, så har jeg brygget æblecider i over 12 år, og har lavet et par opskriftbøger om netop produktion af æblecider, klik og læs mere om seneste bog om æblecider >>

Herunder får du en videopræsentation af æblebogen med både æbler og æblecider som fokusområde af Fødevareekspert Michael René

Brygning af æblecider af Michael René – Klik, køb og læs mere her >>

Opskrift på brygning af tomatcider – del 2 af 2

Efter et par ugers gæring, så skulle gæringen gerne begynde at aftage så småt. Så når gæren beynder at boble meget langsomt eller hvis gæren er stoppet fuldtsændigt med at gære, så kan du vælge enten at tappe tomatcideren. Du kan også stoppe gæringen med en gærstopper som sulfit – eller du kan lade den gære til ende. Link til en gærstopper >>

Vi valgte i videoen, at tappe tomatcideren lidt før tid – efter 8 dage, før gærringen var stoppet 100%, for at undgå at cideren begynder at danne skimmelsvamp (mug).

Når vi tapper tomatcideren, så husk at starte med at koge et par flasker af, så du har rene glasflasker til at opbevare den færdigbryggede tomatcider.

Husk at glasflasken ikke må fyldes mere end 2/3-dele op og lad være med at stramme låget. Hvis der er lidt restgær i tomatcideren, så kan glasflasken i værste fald eksplodere. Har du brygget en del bryg tidligere, så har du sikkert også prøvet en gæring, der eksploderede. Det har de fleste hjemmebryggere prøvet før eller siden. Det kan IKKE anbefales. Så vær forsigtig.

Jeg opbevarer selv den hjemmebryggede tomatcider en uge eller to hjemme i køleskabet med et løsnet skruelåg, og det forløber altid uden nogle former for problemer.

Bemærk, at hvis du tilsætter lidt ekstra væske, som koldt vand eller koldt dansk vand for at justere på konsistensen, så den bliver lidt mere flydende i konsistensen. Så kan tomatcideren godt skille lidt ad i to faser. En vandfase øvert og en tomatfase nederst. Her skal du blot stramme låget og vende flasken lidt forsigtigt rundt og dernæst kan du nyde tomatcideren. Husk at stille tomtcideren tilbage i køleskabet med løsnet skruelåg.

Bon appetit.

Fjern Tomat

Har du fået pletter med tomat på dit tøj, møbel, tæppe o.lign?

Så klik her og se den store guide til at fjern og opløse pletter med tomat >>

error: