Smagstest af lagkagebunde er foretaget af Michael René, som har smagt sig igennem 8 varianter i samarbejde med Søndagsavisen og der er stor forskel på smagen i disse utrolig varierende produkter. Smagen varierer fra sandkageagtig smag, let sødme til kraftig vedholden sirupsmag, let bagt til toastbrødsagtig brændthed. Konkret er der prøvesmagt varianter fra hhv. Vores, Karen Volf, Kokkens Køkken, Rema1000, First price og Gestus Super nice. Se artiklen i Søndagsavisen s. 12, d. 16 jun. 2016, læs mere >>
.
Lagkagebunde med E-numre
Lagkagebunde er industrielt ikke blot mel, sukker, æg og bagepulver, men produkterne indeholder en lang række af kvalitetsstabiliserende og kvalitetsforbedrende produkter. Herunder er listen med E-numre i de bunde, som vi testede:
E330 Citronsyre, stabilisator og surhedsregulerende tilsætningsstof. Derudover er E300 også en “indirekte” antioxidant, samt en naturlig del af appelsiner og citroner.
E420 Sorbitol eller sorbitolsirup. Stoffet har mange forskellige funktioner som f.eks. stabilisator, konsistensmiddel samt kunstigt sødemiddel.
E422 Glycerol, naturligt biprodukt fra sæbefremstilling og virker som emulgator og som stabilisator. Dertil smager det sødt, men må ikke tilsættes som specifikt sødemiddel. Glycerol virker også som konsistensmodificerende og befugtende i eks. en kagedej. Glycerol er også anvendt i lagkagebunde.
E450 Dinatriumdiphosphat og andre phosphater, Stabilisatorer, forbedre konsistens og binder vand
E470a Natrium-, Kalium- og Calciumsalte af fedtsyrer anvendes som stabilisator og emulgator i fødevarer, som eks. lagkagebunde.
E471 Mono- og diglycerider er tilsat som en emulgator og stabilisator, der emulgerer fedt og vand og dertil stabiliseres alle ingredienser til en homogen blanding. Mono- og diglycerider stammer fra glycerol og naturlige fedtsyrer.
E475 Polyglycerolestere af fedtsyrer, er tilsat som stabilisator og emulgator. Anvendes eks. i lagkagebunde, rouladebunde til at give en luftig bund og sikre produktet mod udtørring.
E500 Soda, Na2CO2 eller tvekulsurt natrium NaHCO2, naturligt forekommende mineral, anvendes som basisk hævemiddel
E503 Ammoniumcarbonat ~ ammoniumhydrogencarbonat (Hjortetaksalt), hævemiddel.
..
Annonce: Mangler du en god bestseller? Så klik her >>
.
Sådan smager den bedste lagkagebund
Smagen af lagkagebunde overrasker positivt, der er endda produkter som giver associationer til bagerens hjemmelavet lagkagebunde. Der er stor variation i saftigheden i bundene dvs. konsistensen, samt graden af den søde smag. Der er lagkagebunde, der er ekstremt saftige og nærmest kan spises som en kage uden tilbehør, mens andre lagkagebunde kræver tilbehør. Dertil er der lagkagebunde, der smager meget af sukker, mens andre er mere sirupagtige søde i smagen og endeligt er der produkter, der næsten ikke smager af sukker, så det er meget positivt at variationen på dette områder nemt kan tilpasses forbrugerens ønsker.
Bagerens råd
Et godt tip er at drysse melis på kagefadet, når du starter med at lave din lagkage, det gør nemlig at du let kan flytte din lagkage til et andet fad, samt det gør det enkelt at løfte lagkagestykket over på din tallerken, når du skærer et stykke. Hvem ved måske gør det at du kan placere alle kagestykkerne så det såkaldte svigermor-lagkagestykke lander med hovedet opad – bon appetit.