Smagstest af salattern giver svar på, hvilken ost der er mest delikat enten i en salat samt andre måltider. Fødevareekspert Michael René smagsevaluerer salattern sammen med Søndagsavisen. Der smagstestes salattern (ost) fra hhv. Løgismose, COOP, Sædager, Karolines Køkken, First Price, Rosenborg, Xtra og Salattern. Der testes 8 pakker, men hvordan falder din favorit mon ud i denne test?
Metodisk tester vi salattern i en blindtest, hvor Fødevareekspert Michael René og lektor Preben Vestergaard Hansen smagstester salattern for Søndagsavisen. Prøverne med salattern nummeres og serveres uden at dommerne ved, hvilke salattern, der er med i testen. Salattern bedømmes individuelt af hver enkelt dommer og smagstestens bedømmes og de to dommere nedskriver deres smagsbedømmelser af de forskellige oste. Når smagningen er afsluttet, så præsentere de to enkelte dommere resultaterne for søndagsavisens medarbejder og afslutningsvis gives der karakter på en skala fra 1 til 6, hvor 6 er bedst. Resultatet kan ses i Søndagsavisen s. 12, d. 28. jan. til 30. 2016, læs mere >> Dertil kan resultatet også ses på Søndagsavisens testportal, 28. til 30. jan. 2016, læs mere >>
Læs mere om smagsprofilering af salattern i vores leksikon >>
..
Produktion af Feta og salattern
Salattern er ikke det samme som feta, for alattern er produceres på komælk, men feta er produceret på hvid græsk fåre- og gedemælk som opvarmes til over 30 grader og syrnes med osteløbe og eks. kærnemælk. Så størkner osten og vallen kan løbe fra og feta kan skæres i tern.
Salattern er den danske udgave af feta. Praktisk fremstilles salattern af komælk og der tilsættes lidt lipase for at får den rigtige velkendte fetasmag, og endeligt så kan farven justeres teknisk med eks. titandioxid for at få en mere hvid ost og ikke en hvid-gul feta. Feta ligger i en lage af salt og vand, der findes enkelte varianter på markedet, der indeholder en lage basseret på salt, mælkesyrekultur og vand, men denne lage med mælkesyre til feta medfører en lidt skarpere syreprofil af fetaen.
.
Salattern – Sådan smager den gode salattern
Salattern kan tage sig meget forskelligt ud, men den gode salattern har en god tørhed og bidrager til en tør mundfornemmelse, men fetaen dyppet i saltvand bidrager til en god saftig salt tone. Den gode feta har en god syrlighed med svage bitre nuancer. De syrlige nuancer medfører at der løber lidt mere mundvand til. Konsistensen af fetaen er hård med en fedtet konsistens, når den spises samt en tør efterfølgende mundfornemmelse.