Site icon Michael René

Politiken.dk: Derfor er vi så vilde med Shawarma – Smagsanalyse af Shawarma

Fødevareekspert og smagsanalytiker Michael René giver sit bud på, hvorfor Shawarma hitter i Politiken, 14. sep. 2014, læs mere >>

.

.

Vi kender det godt, man har måske været igennem en vanvittig arbejdsuge, hvor der ikke har været meget tid til god spise og pludselig er man på vej hjem kl. 23:00 en tilfældig hverdagsaften, og man har ikke fået aftensmad og er skrupsulten. Det er nærliggende at stoppe ved den nærmeste Shawarmabar og køb en eller to pitabrød med Shawarma eller en Durumrulle med Shawarma for at stille sulten. Det er hurtigt enkelt og det smager dejligt. Men hvad er det egentlig, der bidrager til at denne spise er blevet populær blandt danskerne.

Smagsanalytiker og sensoriker Michael René giver sit bud på mulige årsager til denne effekt af at Shawarma hitter.

Samlet set bidrager shawarma med alle fem grundsmage, og det er efter min vurdering en de faktorer, der netop gør at Shawarma hitter som en af de populære spise. Shawarma medvirker til sødt, salt, bitter, sur, umami, fed smag med nuancer af chili, kanel og spidskommen. Ud over denne palette af gode smage og flavours, så er der også forskellige konsistenser repræsenteret i en god Shawarme, der er både hårde komponenter som pitabrød, ristede pitabrødsstykker, der knaser samt bløde grøntsager. Samlet bidrager shawarma til en god kombination af alle fem grundsmage og flavouroplevelser som den velkendte gamle danske hot dog samt de fem grundsmage som den klassiske leverpostej med rødbede.

 

Smagsmæssige bidrag fra Shawarma

Sød = Brød.

Salt og Umami = Shawarma.

Bitter = Brunede overflader på kødet.

Sur = gerne syrlige dressinger eller syrlige grøntsager (chili, peberfrugt,

eddike, citron).

Fed smag som giver en lækker coated mundfornemmelse.

Chilli, kanel, spidskommen.

.

Smagsmæssige bidrag fra den Danske hotdog

Sødt:       Hvedebrød

Surt:        Syltede agurker

Salt:        Pølsen

Bittert:     Sennep

Umami:    Ketchup

.

Smagsmæssige bidrag fra den klassiske leverpostej med rødbede

Sødt:       Rødbede og rugbrød

Surt:        Rødbede

Salt:        Leverpostej

Bittert:     Rugbrød

Umami:    Leverpostej

Exit mobile version