Smagstest af bacon. Fødevareekspert Michael René smagstester bacon for forbrugerrådet og magasinet Tænk. Der testes 12 forskellige typer af bacon og smagsvariationen er enorm mellem de mange forskellige typer af bacon. Konkret er der testet følgende brands og produkter af bacon: Aalbæk Gourmetbacon, Brunchy bacon, First price bacon, Hanegal – rent økologisk bacon, Landlyst svinekød – røget bacon, Mad & Smag – røget bacon, Pålægsslagteren – bacon i skiver, Slagteren – røget bacon, Tulip den originale, Vores bacon i skiver, Xtra bacon i skiver og Økologisk krydret Fransk Chipolata bacon, 1. maj. 2016, side 27 i forbrugermagasinet TÆNK og online her, læs mere >>
Klik her for at se vores leksikon med smagsdeskriptorer for bacon >>
.
Contents
Smagstest af bacon – Den traditionelle gode bacon
Smagstest af bacon resulterede i 5 parametre, som er klassiske for alle typer af bacon. Den gode traditionel bacon har en smag og flavour af salt, umami, fedt, røg og bacon i et balanceret niveau.
.
Smagstest af bacon – Den gode bacon, der overrasker
Den gode bacon er for mig en bacon, der udfordre og overrasker ovenstående traditionelle bacon og giver variationer i smagsoplevelsen. Den gode bacon smager til dels af salt, umami, fedt, røg og bacon, og så er der overraskelser af med røgaroma af nødder, træflis, medister krydret med eks. en flavour af flæskesvær og en syrlig variation i flavouroplevelsen som eks. en æbleagtig syrlighed o.lign.
Så helt basalt formår den gode bacon i mit univers at give mig mere end blot de klassiske 5 smage og flavours: salt, umami, fedt, røg og bacon.
Annonce: Mangler du en god bestseller? Så klik her >>
.
Bacons historie
Dansk landbrug var indtil midten af 1800-tallet baseret på korn, men fejlslagen høst og industrialisering medførte at landbruget var tvunget til en ny strategi og derved opstod muligheden og idéen med at ekspandere husdyrproduktion.
I 1860’erne blev eksport af bacon til England en rigtig god forretning og det medførte udvikling og avlsarbejde, hvor der blev produceret lange slanke grise med større mulighed for at kunne producere mere bacon pr. gris. Dertil produktudvikles flere typer af bacon med forskellige typer af smag og røgsmag. I denne periode begyndte man at salte bacon for at øge holdbarheden.
Produktion af bacon medførte et overskud af indvolde og kødrester i produktionen, som skulle finde anvendelse. Industrialisering medførte at arbejdere ikke kunne nå hjem til frokost og i 1880 forkortede man desuden frokostpausen og dette udfordrede husmoderens madpakkekunst og gav en naturlig efterspørgsel efter pålægsprodukter som eks. leverpostej og herved kunne indvolde og kødrester anvendes til at lave pålæg.
Bacon skal naturligvis indtages i moderate mængder pga. salt, nitrit, mættet fedt og monoumættet fedt.
.
.
Bacon indeholder ofte disse E-numre
E250 Nitrit (NaNO2) tilsættes for at holde farven rødbrun og stabil og dertil virker det også som et mikrobiologisk bekæmpelsesmiddel.
E301 Natriumascorbat er et salt af vitamin C og det virker som farvestabiliserende, antioxidativt og som surhedsregulerende og konserverende tilsætningsstof.
E451 Pentanatriumphosphat, tilsættes som vandbinder og dertil kan det også binde metalioner, som kan medvirke til oxidation, så derved virker tilsætningsstoffet også antioxidativt.
.