Der er mange der går og tror, at den nemmeste have at eje, er en have kun med en græsplæne afskærmet af den klassiske ligusterhæk. Sådan er det til gengæld ikke. En flot og grøn græsplæne kræver en ordentlig omgang arbejde, endda over hele året og ikke kun om sommeren. Det betyder altså, at du ikke blot kan nøjes med at slå græs et par gange i måneden om sommeren. Det er hårdt men hyggeligt arbejde. Føler du ikke for at gøre det hårde arbejde selv, kan vi anbefale at indhente hjælp udefra. Det kan for eksempel være hjælp af en Handyhand. En Handyhand er en professionel eller entusiastisk hjælpende hånd til en fornuftig pris, som du finder gennem onlineportalen Handyhand.
Sådan bliver din græsplæne den grønneste
En rigtig smuk og grøn plæne kræver masser af pleje. Spørger du eksperter, skal der også en god omgang gødning til. Først og fremmest handler det om, at du slår dit græs minimum en gerne to gange om ugen fra april til og med oktober. Du skal dog aldrig slå græsset, når det regner – men hvem har også lyst til det. Slå det ned til en højde på omkring tre til fire centimeter, og helst ikke kortere end det. Slår du det kortere, gør du nemlig græsset stresset. Ja, du læste rigtigt: stresset. Når græs bliver stresset svækker du rodnettet. Det har konsekvenserne, at græsset får grimme og gule pletter. Desuden tiltrækker det mos og masser andet ukrudt. Når du har slået græsset, er det vigtigt, at du lader det afslåede græs ligge på den nyslåede plæne. Det giver nemlig en ordentlig omgang næring til græsplænen, og betyder, at du ikke behøver at gøde alt for meget. Af gødning anbefales det almindelige gødningsvand, hvor du doserer korrekt efter bogen. Det er vigtigt, at du ikke overgøder. Savner du regn til den grønne plæne, bør du ikke med det samme gå i gang med at vande. En plæne bliver nemlig rigtig hurtig selv grøn efter en varm omgang tørke. Du bør derfor ikke frygte den gule plæne. Hav i stedet tålmodighed og spar på vandet. Går du først i gang med at vande, kan du blive ved. I tørkeperioder er der desuden også ofte forbud mod at vande.
Den rigtige omgang pleje
Det kræver lidt mere pleje end blot at sikre dig den grønne farve i græsset. Når du har slået græsset og givet det gødning, kan det desuden også anbefales at du giver det en omgang kalk. Granuleret kalk er nemlig med til at danne en neutral pH-værdi i græsset. Det betyder en pH-værdi omkring syv. Køber du en pose kalk, står der ofte på den, hvordan du skal gøre, og hvor meget den skal have. Tidspunktet, hvor du skal gøre det, er når græsplænen ligger i dvale. Det vil sige fra november måned og frem til marts, hvor græsset begynder at vokse igen. Udover at kalk hjælper græsset med at vokse, får det også bugt med noget af alt den mos, der ofte gror i vores haver. Er din jord allerede meget kalkrig, får du ikke noget ud af at tilføje ekstra kalk. Du kan derfor med fordel tage en tur en et byggemarked og købe noget lakmuspapir, så du selv kan tjekke jordens pH-værdi.
Et par gode ekstra tips
En god anbefaling er også at rive græsplænen med jævne mellemrum. Det fjerner gamle blade, grene og andre trælse ting som ikke gavner græsplænen. Det kan også være en fordel at rive græsset godt igennem én enkelt gang om året. Det hjælper til at kradse plænens filtlag op, og det får desuden bugt på mos. Skal du have styr på plænen, kan det også anbefales, at du skærer plænens kant af én til to gange om året. Hvis du ikke sørger for en afretning af kanten, vil dit græs nemlig hurtigt vokse ind til dine bede. Skæring af kant gøres et par gange i løbet af sommersæsonen, hvor græsset gror. Skal det være en meget lige kant, kan du starte ud med at ramme græsset ind ved hjælp af snor. Denne snor kan du følge, når du tager spaden og lodret bevæger den ned i græsset og vipper græsset væk.
.
Annonce
Klik og find din næste bestseller her >>