Søndagsavisen: yoghurt med jordbær – smagsevaluering og smagstest af jordbæryoghurt

Søndagsavisen: yoghurt med jordbær – smagsevaluering og smagstest af jordbæryoghurt

Smagstest af yoghurt med jordbær er udført af fødevareekspert Michael René, der smagsevaluerer yoghurt med jordbær i samarbejde med Søndagsavisen og Journalist Louise Poulsen. Samlet er der testet og prøvesmagt yoghurt med jordbær i blindtest af to smagsdommere. De to dommere smagstester yoghurt med jordbær individuelt til at starte med og så rapportere de karakter og kommentarer til hver af de testede “yoghurt med jordbær” i plenum til journalist Louise Poulsen. Der gives karakter på en skala fra 0 til 6, hvor 6 er udtryk for “Fremragende”. Der er testet yoghurt med jordbær fra producenter som: X-tra, Yoggi, Thise, Mælkebøtte, Mejse, Arla, Naturmælk og Øllingegaard. Se den store smagstest af 8 yoghurt med jordbær i søndagsavisen s. 12., 22 – 25. sep. 2016, artiklen online >> Se også søndagsavisen side 12.

Sondagsavisen.

Se vores smagsdeskriptorer for smagstest af yoghurt med jordbær i vores leksikon >>

.

Smagstest af yoghurt med jordbær – Sådan smager den bedste jordbæryoghurt

En god yoghurt med jordbær skal være dejlig cremet og have en god smag af jordbær, der skal findes en balance mellem at smage af jordbær, men ikke være for konserveret sur og ikke al for konserveret sød i smagen, men den optimale jordbæryoghurt skal gerne finde en balance der imellem.

..

Annonce: Mangler du en god bestseller? Så klik her >>

Tilsætningsstoffer i yoghurt med jordbær

Et hurtigt scan af varedeklarationer på yoghurt med jordbær, der er det tydeligt at der forekommer en lille andel af tilsætningsstoffer, men de er gemt rigtig godt på deklarationen. De er ikke angivet med E-numre, men blot angivet med titlen, hvilket også er helt lovligt og efter reglerne.

Der anvendes citronsyre i enkelte jordbæryoghurter, som et surhedsregulerende middel samt stabilisator og det har en evne til at konservere produktet. Citronsyre har E-nummeret E330. Der var ingen af de økologiske produkter, der anvendte citronsyre som konserveringsmiddel. Et eksempel på et alternativt til citronsyre som tilsætningsstof er at tilsætte økologisk citronjuice, som har samme gavnlige effekt.

En række andre tilsætningsstoffer er stivelsesmidler også benævnt som fortykningsmidler, som helt naturligt har den egenskab at de medfører en tykkere viskositet af yoghurten med jordbær. På den måde bliver yoghurten lidt mere tyktflydende. Et af de fortykningsmidler vi så i yoghurt med jordbær var “økologisk johannesbrødkærnemel” (E410) og “pektin” (E440).

Majsstivelse er et andet af de fortykningsmidler, som er anvendt. Der er både angivet majsstivelse og modificeret stivelse på to uafhængige produkter.
Modificeret stivelse fra majs har den fordel af de ikke indeholder gluten, så i det lys er det et bedre produkt for allergikere, som har glutenallergi end hvis der var anvendt hvedestivelse. nu er det ikke præciseret, hvilket konkret E-nummer af majsstivelse, der er anvendt, men numrene ligger typisk i størrelsesordenen 1404 til 1521.

Som sødemiddel anvendes sukker, rørsukker og steviol glykosid (E960).

Smagsmæssigt er der anvendt jordbæraroma og/eller jordbærstykker som ingredienser og de tager sig meget forskelligt ud rent smagsmæssigt.

Mælkemæssigt er der anvendt jerseymælk, mælk (uspecificeret), letmælk og skummetmælk.

E-numre

E330 Citronsyre er et surhedsregulerende middel samt stabilisator. Dertil har det også en vis antioxidant effekt.

E410 Johannesbrødkernemel er et ekstraheret kulhydrat, der stammer fra johannesbrødtræets frø. Johannesbrødkernemel  virker som fortykningsmiddel og som stabilisator. Johannesbrødkernemel forbedre konsistensen af yoghurten, da det binder vand.

E440 Pektin er et naturligt kulhydrat ekstraheret fra appelsin- og/eller citronskaller. Pektin anvendes i både marmelade, syltetøj og er set anvendt i jordbæryoghurt, hvor det anvendes som geleringsmiddel og som fortykningsmiddel.

E960 Steviol glykosid er et sødemiddel fra steviaplanten.

 

error: