DR3 Bestemmer: Toilethygiejne

DR3 Bestemmer: Toilethygiejne

Hygiejneekspert Michael René kigger forbi Tv-programmet DR3 Bestemmer og evaluerer kortfattet toilethygiejnen for en familie. Vil I have flere facts, så læs med herunder, hvor vi folder det mere ud end vi havde plads til i programmet. Hos os derhjemme er toiletbrættet altid nede – ikke fordi vi er hysteriske, det er blot en vane, men skal toiletbrættet egentlig være oppe rent hygiejnisk? 15. dec. 2014, se Tv-indslag >>
DR3 Bestemmer (1) DR3 Bestemmer (4)DR3 Bestemmer (3).

Contents

Toilethygiejne – Skal toiletbrættet være oppe eller nede?

Det er uden tvivl et af de spørgsmål, som mange husstande har vendt fra tid til anden, er det hygiejnisk uforsvarlig? Kan det være farligt ikke at slå toiletbrættet ned? Er det ligegyldigt? Samt mange øvrige spørgsmål. Se vores analyse af toilethygiejne herunder til det meget omdiskuterede spørgsmål.

.

Er der en risiko for uønskede bakterier, når kvinden i husstanden altid skal lukke toiletbrættet ned efter manden?

Så længe du vasker dine hænder, opretholder en god håndhygiejne og holder dit hjem rent, så er risikoen hypotetisk og formentlig ikke eksisterende. Det sidste du gør efter kontakt med toilettet inden du forlader badeværelset er at vaske fingre, hænder og underarme og dermed er den hypotetiske risiko elimineret.

Dertil kræver det kontakt med uønskede patogene mikroorganismer i toilettet, kontamination til hænder og videre til din mad og/eller mund og i en dosis, der er udslagsgivende for, at du kan erhverve dig en hypotetisk infektion. Så svaret er nej under normale forudsætninger.

.

Har kvinder større risiko for kontakt med uønskede mikroorganismer herunder bakterier på badeværelset, da de har flere toiletbesøg end det mandlige køn?

Samme svar som ovenfor, så længe kvinden vasker fingre og hænder inden hun forlader toilettet, så er der kun tale om en hypotetisk risiko. Der er altid en risiko ved at stå ud af sengen, men der er ingen risiko ved at slå toiletbrættet ned, når bare du, som altid, vasker dine hænder efter et toiletbesøg som anbefalet.
.

Hvilke uønskede mikroorganismer kan kvinden og manden komme i kontakt med på toilettet?

Fækale bakterier som Salmonella, E-Coli, o.lign., men E-Coli kan kun leve i kort tid udenfor tarmen. E-coli er i sig selv ikke patogen, men en god indikator for en høj sandsynlighed for tilstedeværelse af øvrige bakterier som patogene mikroorganismer som Salmonella eller E-Coli O157, mm. Erhverves der eksempelvis “E-coli O157:H7” er symptomerne ved infektion stærke underlivssmerter, vandig diarré og opkastninger og så skal du søge læge.

 .

Et godt råd til manden og andre, der lader brættet stå

Videnskabelige studier fra 1975 af professor Charles Gerba (Gerba et al., 1975), har påvist at colibakterier kan transporteres i væskepartikler, når der trækkes ud, fra toilettet og disse colibakterier kan sendes rundt i en radius fra toilettet. Man vidste på dette tidspunkt, at bakterier var gode til at hæfte sig til våde overflader og var nysgerrig efter at påvise om bakterier kunne slynges ud fra toilettet i en radius på trods af denne evne til at fæstne sig til fugtige overflader og artiklen fra 1975 viser at colibakterier goodt kan slynges ud i en radius omkring toilettet.

Der er igen kun tale om en hypotetisk risiko for at blive smittet og colibakteriers overlevelsesevne uden for kroppens 37 grader er ringe, men mændene kan med fordel lukke toiletbrættet ned inden de skylder ud i toilettet for at undgå disse aerosoler af væskepartikler og colibakterier, så er vi alle på den sikre side for ikke at indånde eller få disse bakterier på tandbørsten.

,

Syv gode råd til optimal toilethygiejne – rengøring, tandbørste og hygiejne

– Brug toiletrens flere gange om ugen eller efter behov, dvs. når der er synligt snavs i toilettet.

– Skift toiletbørsten efter behov, når børsterne er bløde og slidte eller misfarves og lugter. Når toilettet er vasket med toiletrens, så skyl efter og vask dernæst toiletbørsten en ekstra gang i det rene toiletvand med frisk toiletrens inden du stiller den ned i beholderen, så holder den sig frisk i længere tid. Dertil bør du også vaske beholderen til toiletbørste, når du nu alligevel er i gang med WC-børsten.

– Sørg for også at vaske toiletbrættet med toiletrens på undersiden af brættet ned mod porcelænet. Der er nemlig også bakterier på porcelænet og på undersiden af toiletbrættet. Så her er det også vigtigt med hygiejnen og særligt, hvis nu kvinden skulle få fingrene på disse kanter, når hun slår brættet ned løbende.

– Når toiletbrættet slås op eller ned, har vi alle direkte kontakt med eventuelle fækale bakterier, der i værste fald ved indtag kan medfører opkast og diarre. Så vask altid fingrene grundigt efter et toiletbesøg.

– Luk altid toiletbrættet ned før du skyller, når du er færdig på toilettet. Der skabes turbulens i vand og efterladenskaber når der skylles, hvilket kan medfører aerosoler, dvs. luftbårne væskepartikler af fra toilettet, der spreder sig i en radius omkring toilettet og på toiletbrættet (Gerba et al., 1975). Luk toiletbrættet ned før du skyller, så holder du toiletvæskerne inden i toilettet, hvor de hører til.

– Man kan sagtens drikke vand på toilettet og lade sin tandbørste stå fremme, men det forudsætter, som alle andre steder i hjemmet, at der opretholdes en naturlig god hygiejne omkring tandbørsten, krus mm., hvilket kan løses enkelt ved at skifte sin tandbørste efter behov og holde tandkrus og badeværelset rent som resten af hjemmet.

– Når vi har besøgt toilettet er det særligt vigtigt at håndhygiejnen opretholdes for ikke, at overføre bakterier fra toilettet til eks. køkkenet og ens mad og drikke. Smitte kan i værste fald ske fra toilet til hånd til mund. Vask hænderne grundigt med varmt vand og sæbe og tør fingre i et rent og velduftende håndklæde.

.

Vask hænderGode tips til god håndhygiejne

– Før handvask fjernes alle ringe, armbåndsure, armbånd eller kunstige negle.
– Hænderne vaskes i sæbe i mindst 15 sekunder
– Hænderne skylles omhyggeligt i vand for at fjerne alle sæberester, som snavs mm.
– Tør altid fingre i rene håndklæder og/eller håndklædepapir.
– Efterbehandle fingre med creme, da forvaskede fingre kan udtørre og sprække.

.

Øvrige citater om hygiejne

Læs mere om hygiejne på sitet pletvæk.dk, hvor vi skriver om hygiejne, rengøring, pletfjerning og om bakterier, så kig forbi her >>

 .

Kilder om toilethygiejne

Gerba, C. P.; wallis, C. & Melnick, J. L. Microbiological Hazards of Household Toilets: Droplet Production and the Fate of Residual Organisms. Applied and Environmental Microbiology. American Society for Microbiology, August 1975 vol. 30 (2), s. 229-237. Link: http://aem.asm.org/content/30/2/229.short

.

error: