DR P4 Eftermiddag: Udbrud af Listeria

DR P4 Eftermiddag: Udbrud af Listeria

Hygiejneekspert Michael René giver gode råd til DR P4 Nyheder om bakterien Listeria, fødevarer og forebyggelse af listeriose, 12. aug. 2014, hør indslag >>

.

Contents

Lidt fakta om Listeria

Listeria har været omtalt i dag d. 12. august 2014 i forbindelse med den store sag, hvor 12 mennesker døde af Listeriose efter at have været i kontakt med en inficeret rullepølse fra en specifik fødevarevirksomhed.

.

Hvad er Listeria?

Listeria er en bakteriegruppe indeholdende flere bakterier benævnt Listeria til fornavn. Listeria er udbredt naturligt i jorden, på planter, i spildevand, i tarmen hos dyr og mennesker og i produktionsmiljøer.

Listeria er en gruppe af bakterier, hvor enkelte bakterier kan resultere i en fødevareinfektion oftest, hvis fødevarerne ikke har været varmebehandlet nok Listeria kan også overføres ved en rekontamination. Listeria monocytogens er en af de Listeriabakterier, der bør undgås. Det kræver dog et relativt højt indtag af Listeria Monocytogenes nemlig mere end 100 CFU pr. gram fødevare, og dertil skal man have et svækket immunforsvar for umiddelbart at være i risiko for at blive syg efter indtag af Listeria monocytogenes.

Det er oftest mennesker med svækket immunforsvar der rammes, som eks. svage ældre mennesker, gravide samt øvrige med svækket immunforsvar.

.

Symptomer efter indtag af Listeria

Hvis du er syg af listeria, kan du få meget varierende symptomer – fra diarré og en mild influenzalignende infektion til blodforgiftning og/eller meningitis. Listeria kan også ramme gravide og i værste fald fremkalde abort eller give sygdomme hos fostre og nyfødte børn.

Man kan blive syg få dage efter eller op til to måneder efter, at man er blevet smittet.

Er du i tvivl, om du har erhvervet dig en Listeriebakterie og har fået Listeriose, så bør du altid kontakte din læge.

.

Vi bør ikke bekymre os

Umiddelbart bør man ikke bekymre sig om Listeria i hverdagen, men i disse dage bør vi alle være eftertænksomme. Specielt hvis man har været i kontakt med den rullepølse, der er omtalt. Vi må fastholde en tillid til at fødevareproducenterne har varmebehandlet sine produkter efter anbefalingerne.

Man skal især være opmærksom på fødevare som kødpålæg, koldrøget fisk, graved fisk og bløde oste som typisk er de fødevare, der en sjælden gang rammes af Listeriabakterier.

 

Følg de seks køkkenråd og undgå listeria

1. Smid mad ud, der har overskredet “Sidste anvendelsesdato” og naturligvis det specifikke omtalte batch af rullepølse som er ramt af Listeria og som er omtalt i nyhederne i disse dage.

2. Hold temperaturen i køleskabet på højst 5 grader.

3. Husk at når emballagen er åbnet, har maden kortere holdbarhed en den dato, der er påtrykt deklarationen og specielt, hvis emballagen åbnes og lukkes af mange personer i husstanden.

4. Herudover gælder de generelle hygiejneråd om at varme maden ordentlig igennem og undgå at sprede bakterier fra rå madvarer til mad, der er færdig og klar til at spise.

5. Dertil er det vigtigt at opretholde en god håndhygiejne.

6. Opvarm skåret kød og hakket kød til en centrumtemperatur til minimum 75 grader celsius.

Læs mere om god håndhygiejne her >>

.

Litteratur

Fødevarestyrelsen 2014. [Citeret 12. aug. 2014], læs mere >>

Statens Seruminstitut 2014. [Citeret 12. aug. 2014], læs mere >>

error: